Мадуро назвав вартість замаху на себе

19 червня 13:04

Мова йде про замах за допомогою дронів, який відбулося в серпні 2018 року. Президент Венесуели заявив, що за нападом стояла влада Колумбії.

 

Президент Венесуели Ніколас Мадуро, виступаючи перед військовими, заявив, що минулорічний замах на нього коштував 20 мільйонів доларів. Трансляція звернення велася на його сторінці в Twitter.

"Проект мого вбивства, спроба якого була здійснена 4 серпня, коштував кілька мільйонів доларів, кажуть про 20 мільйонів доларів", - сказав Мадуро.

#EnVivo | Merecidos Ascensos de nuestros dignos hombres y mujeres, siempre leales, de nuestra Guardia de Honor Presidencial y de la Dirección General de Contrainteligencia Militar. https://t.co/7QzfRyLp8H

- Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) 18 червня 2019 р.

Замах на Мадуро було скоєно 4 серпня в Каракасі за допомогою двох безпілотників. Військові збили їх і Мадуро не постраждав, однак поранення отримали сім військовослужбовців. Згідно з офіційною версією, кожен безпілотник був оснащений 1 кг вибухівки С4.

Мадуро поклав відповідальність за замах на себе на владу Колумбії, вони всі звинувачення заперечують.

У грудні Мадуро поклав відповідальність за замах на себе на США, зазначивши, що Вашингтон "зберігає мовчання, характерне для учасників змови". За його словами, на чолі змови проти нього стоїть радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон, який "разом з Колумбією займається підготовкою групи у складі понад 700 найманців для введення в оману військових на кордоні".

В результаті виборів у травні 2018 року, які викликали критику в міжнародному співтоваристві, Мадуро був обраний на другий термін. Він вступив на посаду в січні 2019 року. Незабаром після цього глава парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели. На цьому посту його визнали США, більшість країн Євросоюзу і Латинської Америки. На стороні Ніколаса Мадуро такі країни, як Росія і Китай. Спроби Гуайдо змістити Мадуро з посади поки результату не принесли.

Венесуела - найбагатша на нафту країна в світі - вже багато років переживає глибоку економічну і політичну кризу. За прогнозами МВФ, в 2019 році інфляція в Венесуелі досягне 10 000 000%, а темп економічного зростання країни знизиться на 5%.

Детальніше про ситуацію в країні читайте в матеріалі Андрія Каракуца "Траєкторія Венесуели" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".