Лукашенко відмовився від російської авіабази й не взяв кредит з Антикризового фонду ЄАЕС

16 грудня 03:57

Президенти РФ і Білорусі підписали декларативне угоду загального характеру.

 

Розміщення авіабази ВКС РФ на території Республіки Білорусь на переговорах президентів Росії і Білорусі Володимира Путіна і Олександра Лукашенка у вівторок, 15 грудня, не обговорювалося, повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, пише білоруське видання "Наша Ніва".

"Авіабаза? Ні, не обговорювалася", − заявив Пєсков журналістам у вівторок.

Нагадаємо, в середині вересня Путін доручив МЗС і Міноборони Росії провести переговори з Мінськом про розміщення військової авіабази на території Білорусі. Проте Лукашенко не підтримав цю пропозицію.

6 жовтня президент білоруський президент заявив: "Мови про те, щоб розмістити російську авіабазу на території Білорусі, ніколи не велося. Я нічого про це не знаю. Людина, яка повинна приймати це рішення, - я про це нічого не знаю".

У відповідь Росія прийняла рішення не виділяти Білорусі кредит з підконтрольного їй євразійського Антикризового фонду.

Таким чином, переговори двох лідерів в Москві закінчилися безрезультатно, відзначає видання.

Втім, обидва керівника країн високо оцінили переговори. Лукашенко сказав, що між Білоруссю і Росією не залишилося жодного питання, яке потребує додаткового опрацювання. Лукашенко додав, що "абсолютно довіряє" своєму російському колезі. Путін назвав переговори "конструктивними та діловими".

Президент РФ зазначив, що Білорусь і Росія "мають близькі позиції по Україні та Сирії".

На початку грудня повідомлялося, що президент Білорусі Лукашенко висловив готовність виконати вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту.

"Ми не знайшли якихось проблем у погодженні програм з МВФ. Те, що пропонується, розумно, і рано чи пізно доведеться реалізовувати", - сказав він на нараді про хід переговорів за програмою розширеного фінансування з МВФ.

На цій же нараді білоруський прем'єр-міністр Андрій Кобяков сказав, що Білорусь обговорює з МВФ програму реформ, яка може бути підтримана десятирічним кредитом на 3,0 млрд доларів під 2,28% річних.

Наприкінці вересня директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард зустрілася з Лукашенком у Нью-Йорку, куди президент Білорусі приїхав для участі в Генасамблеї ООН. "Пані Лагард вітала деякий прогрес, досягнутий останнім часом у зміцненні рамкової політики в Білорусі, але підкреслила, що для відновлення стабільності та поступального зростання необхідна більш глибока переорієнтація політики, яку необхідно постійно підтримувати на високому рівні", - сказала глава МВФ.