Лукашенко проти скасування смертної кари у Білорусі

24 грудня 19:09

"Допомагає тримати стабільність і розібратися з бандитизмом", - заявив президент країни.

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко не вважає можливим запровадження мораторію на смертну кару у своїй країні. За його словами, смертну кару можна скасувати тільки з допомогою референдуму. Про це він сказав в інтерв'ю "Ехо Москви".

"Мораторію не буде, бо не маю права, референдум прийняв це рішення. На референдумі. Тому референдум може тільки скасувати... Я вважаю, що смертна кара - це як попередження деяким покидькам, допомагає тримати ось цю стабільність і розібратися з бандитизмом", - заявив білоруський президент.

При цьому він зазначив, що в Білорусі є й довічне ув'язнення. За словами Лукашенка, якщо є "найменші якісь підозра і зачіпка, коли зловмисники заперечують свою провину, не зізнаються у вбивстві тощо", тоді призначається довічне позбавлення волі.

"І багато хто, відбуваючи довічне ув'язнення, просять, щоб їх направили на смертну кару. Довічне ув'язнення ще більше випробування для людини, тому що вони гірше за звірів там утримуються у цій клітці", - додав він.

Білорусь є єдиною країною Європи, де донині зберігається смертна кара.

Читайте також: У США суд призупинив смертну кару на федеральному рівні

Раніше у Парламентській асамблеї Ради Європи звернулися із закликом до низки країн відмовитися від застосування смертної кари. Звернення було приурочене до Всесвітнього дня проти смертної кари, що відзначається 10 жовтня. США, Ізраїль, Японію, Йорданію, Казахстан, Марокко, Білорусь і Палестинську автономію закликали скасувати страту на законодавчому рівні.

В асамблеї нагадали, що у 2018 році у 50 країнах до страти засудили мінімум 19 тис. осіб, 690 вироків були приведені у виконання.