Литва і Росія обмінялись "шпигунами"

15 листопада 17:45

Також Москва відпустила колишнього норвезького прикордонника Фруде Берга.

 

Президент Литви Гітанас Науседа підписав указ про помилування російських шпигунів Миколи Філіпченка та Сергія Моїсеєнка у п'ятницю. Зі свого боку Москва погодилася помилувати двох затриманих у Росії литовських громадян, Євгенія Матайтіса та Арістідаса Тамошайтіса, засуджених 2016 року, повідомляє пресслужба президента Республіки Литва.

Також Москва відпустила колишнього норвезького прикордонника Фруде Берга, повідомляє Meduza.

На території Литви Берг був переданий норвезькій стороні. На даний момент він знаходиться на території посольства Норвегії в Литві.

Зазначається, Філіпченко і Моїсеєнко були засуджені в 2017 році до 10 років в'язниці у справі про шпигунство. Вони відбували тюремне ув'язнення в країнах Балтії ЄС і НАТО.

Фруде Берг був заарештований в Москві в грудні 2017 року. Норвежця звинуватили в тому, що він отримав відомості від співробітника оборонного підприємства Росії, який діяв під контролем ФСБ. Берг не визнав провини.

Раніше суд РФ у квітні 2019 року визнав підданого Норвегії Фруде Берга винним у шпигунстві відносно російських атомних підводних човнів і засудив його до 14 років тюремного ув'язнення.

28 лютого Шяуляйський окружний суд визнав винними в шпигунстві колишнього офіцера Збройних сил Литви Сергія Пусына і громадянина Росії Моісеєнко. Шпигуни передавали російській розвідці інформацію про армію Литви, місця дислокації військових підрозділів і безпілотники.