Лідери Євросоюзу не змогли домовитися щодо нового голови Єврокомісії

01 липня 02:32

Президент Євроради Дональд Туск достроково перервав саміт через розбіжності у лавах лідерів країн-членів ЄС.

 

Лідери Європейського Союзу на зустрічі так і не змогли погодити кандидатуру на посаду нового глави Європейської комісії, 1 липня у своєму Twitter написав офіційний представник голови Європейської ради Дональда Туска Пребен Ааманн.

Туск у ніч на понеділок, 1 липня, вимушено перервав саміт ради у Брюсселі, на якому погоджувалася кандидатура нового голови Єврокомісії, оскільки між главами країн-членів Євросоюзу виникли розбіжності.

"Європейську раду призупинено її головою. Тепер Туск буде організовувати двосторонні зустрічі з лідерами. Європейська рада відновиться після завершення двосторонніх переговорів", – написав Ааманн.

Раніше ЗМІ повідомляли, що на посаду нового голови Європейської комісії готують її нинішнього віце-президента, нідерландського політика Франса Тіммерманса. Тіммерманс відомий тим, що погрожував країнам Центральної та Східної Європи "поверненням кордонів" через їхню відмову приймати біженців. Наслідком цього стала домовленість між главами країн Центральної та Східної Європи блокувати обрання Тіммерманса главою Єврокомісії.

23-26 травня в державах ЄС відбулися вибори депутатів Європарламенту. У жовтні буде призначений новий глава Європейської комісії. Також буде обраний новий президент Європейської ради.

Детальніше про підсумки виборів до Європейського парламенту та їхнє значення читайте в статті Олександра Сушка ""Європейський Союз - це важливо": що показали результати виборів до Європарламенту?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".