Лідери Євросоюзу анонсували позачерговий саміт з питання Brexit - The Guardian

11 вересня 05:45

На неформальному саміті в Зальцбурзі, який пройде 19-20 вересня лідери ЄС розглянуть поточний стан переговорів з Британією.

 

Голови країн Європейського союзу в ході зустрічі в австрійському Зальцбурзі наступного тижня оголосять про дату надзвичайного саміту з питання Brexit - орієнтовно це буде листопад, повідомляє The Guardian із посиланням на інформацію, отриману від чиновників ЄС і дипломатів.

На неформальному саміті у Зальцбурзі, який пройде 19-20 вересня лідери ЄС розглянуть поточний стан переговорів з Британією і, швидше за все, доручать головному переговірнику ЄС Мішелю Барньє працювати з пропозиціями Терези Мей.

Черговий саміт ЄС призначено на 18-19 жовтня; лідери держав вимагають, щоб до цього моменту було готове рішення щодо того, як Великобританії уникнути жорсткої кордону з Ірландією. На спеціальному саміті, який, ймовірно, відбудеться 13 листопада, президенти та голови урядів країн ЄС приймуть політичну декларацію про майбутній угоді по торгівлі, безпеки авіації та рибальства.

Представники європейської ради та Європейської комісії офіційно відмовилися від коментарів щодо дати саміту.

Через Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, у тому числі головний парламентер з виходу Британії Девід Девіс і попередник Ханта Борис Джонсон. Їх вважали прихильниками "жорсткого" Brexit, коли прем'єр Тереза Мей воліла "м'якого" виходу королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Терези Мей представив план виходу країни з ЄС. У документі міститься опис дій щодо реалізації виходу країни з Євросоюзу, призначеного на 29 березня 2019 року. Також британський прем'єр-міністр анонсувала оновлення Міністерства у справах Brexit. Мінфін Британії передбачив на реалізацію плану більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.