Лідери ЄС сваряться через спробу покрити дефіцит від Brexit в 75 млрд євро – The Guardian

21 лютого 17:13

Спроба домовитися про остаточному варіанті бюджетної угоди на саміті виглядає малоймовірною прем'єр Данії.

 

Саміт, покликаний внести зміни до довгострокового бюджету ЄС, виглядає приреченим на невдачу вже у перший день переговорів через кардинально різні підходи як заповнити дефіцит у 75 млрд євро, що утворився після Brexit. Про це йдеться у статті The Guardian.

Зокрема президент Європейської ради Чарльз Мішель піддався критиці через те, що він прагне "надто високого рівня", запропонувавши бюджет у розмірі 1,074% від валового національного доходу ЄС (1,094 трлн євро).

У відповідь на це один з європейських дипломатів прокоментував апетити Мішеля: "Він хотів отримати достатню кількість грошей, щоб придбати Range Rover; у нас є лише гроші на Volkswagen - і найгірше, що він попросив Мутті заплатити за Range Rover".

Високопосадовці ЄС наполягають на тому, що переговори продовжаться, лідери готуються знову зустрітися в опівдні за центральноєвропейським часом. Але прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила журналістам, коли прибув, що малоймовірно, що лідери ЄС досягнуть остаточної угоди про бюджет на саміті.

"Я готова залишитись хоч всі вихідні, але ні, я не думаю, що ми зможемо домовитися", - сказала вона, додавши, що лідерам, ймовірно, буде потрібна ще одна зустріч у березні.

Очікується, що 27 глав держав та урядів обговорюватимуть декілька моделей фінансування щонайменше впродовж суботи, а можливо, і всіх вихідних, визначаючи бюджет з 2021 по 2027 рр. для різних програм ЄС, від сільського господарства до космосу, сфери оборони та регіонального розвитку.

Джерела заявили, що переговори, швидше за все, зайдуть у глухий кут, якщо президент Європейської ради не подасть суттєво переглянуту пропозицію.

Держави, що називають себе "економними", а це Нідерланди, Австрія, Швеція та Данія, наполягають на бюджеті не більше 1% від валового національного доходу ЄС та збереження відшкодувань для них.

У перший вечір саміту в четвер Меркель приєдналася до групи лідерів, наполягаючи, що Німеччина також прагнутиме зберегти існуючу схему відшкодувань протягом семирічного періоду.

Прибувши на саміт у п'ятницю вранці, прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіч сказав, що, якщо лідери не передумають, "ми можемо повертатись додому". Бабіч заявив: "Вони пропонують, щоб усі держави платили в бюджет у розмірі 75 млрд євро менше, ніж пропонується".

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте очолив боротьбу "економних" держав проти більш широких вимог так званої групи "згуртованих друзів", які є найбільшими отримувачами коштів для розвитку найбідніших країн ЄС.

Нідерланди стверджують, що пропозиція Мішеля збільшить членські внески на 20%.

Еммануель Макрон закликав колег-лідерів не дозволяти Brexit стати на заваді амбіцій ЄС щодо витрат, оскільки він прагнув вибити додаткове фінансування для французьких фермерів.