Лідери ЄС не планують екстрений саміт щодо Brexit - Варадкар

30 сiчня 17:33

ЄС не тисне на Британію в питанні Brexit, вважає ірландський тишех.

 

Немає жодних планів чи тиску для проведення екстреного саміту лідерів Європейського союзу для того, щоб обговорити бажання прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей переглянути умови Brexit - виходу Сполученого Королівства з блоку, заявив у середу прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

"Не планується організовувати екстрений саміт для обговорення змін у керівних принципах, і немає жодного тиску для його проведення", - сказав тишех Ірландії у зверненні парламенту, передає Reuters.

Напередодні парламент Великої Британії розглянув сім поправок до угоди щодо Brexit. Під час голосування депутати відхилили поправку, що дозволяє перенести терміни виходу Великої Британії з ЄС на дев'ять місяців, а також поправку щодо виключення особливого митно-прикордонного режиму в Північній Ірландії. При цьому депутати прийняли поправку, яка забороняє вихід з ЄС без угоди.

Зазначимо, парламент повинен затвердити угоду щодо Brexit до 26 лютого. Остаточний вихід Великої Британії з Євросоюзу запланований на 29 березня 2019 року. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року. Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей повідомила журналістам, що повторне голосування про Brexit заплановане на 15 лютого.

Читайте також: В ЄС виключили можливість нових переговорів щодо Brexit

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великої Британії з ЄС радикально скоротили кількість зручних сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" у щотижневику "Дзеркало тижня. Україна".