Лідери ЄС назвали умови євроінтеграції Західних Балкан

17 травня 14:04

Європейські лідери висловились за розширення Європейського Союзу, але зробили акцент на тому, що балканські країни повинні провести ряд реформ.

 

Керівники держав-членів Євросоюзу підтримують європейську інтеграцію держав Західних Балкан, але за умови проведення реформ і підвищення ефективності боротьби з корупцією в цих країнах. Про це заявили окремі керівники держав перед початком саміту ЄС - Західні Балкани, який проходить у Софії, повідомляє Укрінформ.

"Підтримую прагнення держав Західних Балкан стати частиною Європейського Союзу. Однак вважаю, що ми повинні обережно поставитися до цього процесу і допомагати державам, які прагнуть до Європи. Ми не повинні поспішати, цим країнам необхідно ще провести відповідні реформи", - зазначив у розмові з журналістами президент Франції Еммануель Макрон.

Аналогічну думку висловили канцлер ФРН Ангела Меркель і її австрійський колега Себастьян Курц, який висловився, зокрема, на підтримку ідеї розширення Євросоюзу.

Лідер Європейської народної партії Джозеф Дол, у свою чергу, підкреслив, що держави Західних Балкан мають підвищити ефективність боротьби з корупцією.

Як повідомлялося, у четвер, 17 травня, вперше за останні 15 років, в Софії проходить саміт ЄС - Західні Балкани. Керівники та голови урядів країн-членів ЄС обговорюють перспективи європейської інтеграції держав цього регіону.

У саміті не буде брати участь іспанський прем'єр Маріано Рахой через невизнання Іспанією Косово.

Читайте також: Росія може підірвати Балкани через плани ЄС щодо розширення - The Guardian

У Брюсселі погодили текст декларації для саміту ЄС-Західні Балкани. ЄС намагається надати імпульс інтеграції Західних Балкан в Євросоюз, на тлі геополітичної гри Москви з дестабілізації ситуації в регіоні.

Раніше, The Guardian писали про те, що Росія може підірвати Балкани через плани розширення ЄС. Для інтеграції Західних Балкан Брюсселю доведеться зіграти в серйозну геополітичну гру.

Директор із зовнішньої політики Центру європейських реформ Іан Бонд на сторінках EUObserver писав про те, що навіть якщо питання членства зараз не актуальне, Євросоюз все одно може багато чого зробити для підтримки стабільності і процвітання сусідів. Так, ЄС варто збільшити політичні контакти з Україною, Грузією і Молдовою, щоб запевнити їх, що вони до цих пір на європейському радарі.