Лідери Організації Ісламського співробітництва вирішили визнати Східний Єрусалим столицею Палестини

13 грудня 16:40

Це рішення є відповіддю на недавнє визнання Трампа Єрусалиму столицею Ізраїлю.

 

Організація Ісламського співробітництва (ОІС), в яку входять 57 країн мусульманського світу, на позачерговому саміті в Стамбулі вирішила визнати Східний Єрусалим столицею Палестини, пише Hurriyet Daily News.

"ОІС оголошує Східний Єрусалим столицею Палестини і пропонує всім країнам визнати його столицею окупованої держави Палестина", - сказано в загальній декларації саміту.

Наголошується, що рішення, прийняте 13 грудня, є відповіддю на недавнє визнання президентом США Дональдом Трампом Єрусалиму як "неподільної" столиці Ізраїлю.

13 грудня відбувся надзвичайний саміт Організації ісламського співробітництва у Стамбулі, де Турецький лідер Реджеп Ердоган закликав міжнародне співтовариство зробити Єрусалим столицею Палестини. Також Ердоган назвав Ізраїль терористичною державою.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу по перенесенню посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Ліга арабських держав закликала США скасувати це рішення, так як воно спровокує ескалацію насильства в Близькосхідному регіоні.

Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.

Палестинське угруповання "Хамас" закликало до повстання після рішення США щодо Єрусалиму. У відповідь армія Ізраїлю вирішила збільшити свою присутність на західному березі Йордану, відправивши туди кілька додаткових батальйонів.

Під час зіткнень між палестинцями та ізраїльськими силами поліції в Єрусалимі, на Західному березі Йордану і в секторі Газа через рішення Трампа постраждали вже понад 700 осіб.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що ЄС поки що не готовий визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Глава європейської дипломатії пояснила, що ЄС бачить Єрусалим в майбутньому столицею двох держав – Ізраїлю та Палестини.