Лідери опозиції Молдови заявили про отруєння ртуттю

21 лютого 15:45

Після повторного тестування лікарі повідомили про підвищення вмісту металів у крові.

 

Співголови правого блоку парламенті Молдови "ACUM" Майя Санду і Андрій Нестасе, лідери проєвропейської опозиції країни, заявили про спробу отруїти їх ртуттю. Санду повідомила, що "якийсь час мала проблеми зі здоров'ям, а в ході медичного обстеження лікарі виявили високий вміст важких металів у крові".

За її словами, той самий діагноз поставили і Нестасе.

"Після повторного тестування лікарі повідомили про підвищення вмісту металів у крові. Лікарі повідомили, що це неприродний процес, тобто, можливо зовнішнє втручання. Виникають підозри про те, що нас намагалися отруїти. На фоні ставлення нинішньої влади до тих, хто, на їх думку, являє небезпеку, до цього прецеденту треба поставитися серйозно", - сказала Санду в четвер журналістам в Кишиневі.

Нестасе заявив, що "ця влада хоче фізичної смерті лідерів опозиції".

Президент Молдови Ігор Додон, налаштований проросійськи, постійно конфліктує з проєвропейським урядом Молдови з питань зовнішньої та внутрішньої політики - так, його вже п'ять разів тимчасово усували від посади. У грудні минулого року глава республіки оголосив про створення національного руху на підтримку президента. У січні цього року він зустрівся з активістами, які були представлені в основному відставними військовослужбовцями.

Парламентські вибори в Молдові заплановані на 24 лютого 2019 року. Вони стануть десятими в історії республіки. 101 депутат буде обиратися за новою змішаною системою, яка була введена в 2017 році. За даними соцопитувань, більшість жителів Молдови готові віддати свої голоси за Партію соціалістів Республіки Молдова - 28,9%, на другому місці знаходиться Демократична партія Молдови - 16,8%. На третьому місці - партія "Дія і солідарність" (PAS) - 9,8%. На четверте місце вийшла партія "Платформа "Гідність і правда" (DA) - 8,9%.

Про те, що відбувається в Молдові і про те, хто ж реально керує цією країною більше читайте у матеріалі "Керований "шторм" авторів Артема Філіпенко Інформаційного агентства "Контекст-Причорномор'я" і Росіана Василой з Інституту розвитку і соціальних ініціатив Viitorul для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".