Лідери демократів побоюються за долю "Рашагейту" після несподіваної відставки Сешнса - ЗМІ

08 листопада 06:45

Тимчасовий наступник Сешнса Метью Вайтекер відомий, як людина, яка вороже ставиться до розслідування, яке очолюється спецпрокурором Мюллером.

 

Після абсолютно несподіваного для американського політикуму відходу у відставку генерального прокурора США Джеффа Сешнса лідери фракції Демократичної партії в Сенаті та Палаті представників Конгресу у середу, 7 листопада, заявили про серйозні побоювання за долю розслідування "російської справи" ("Рашагейту"), яке проводить спеціальний прокурор Роберт Мюллер, повідомляє Deutsche Welle.

Побоювання демократів зовсім не безпідставні - тимчасовий наступник Сешнса Метью Вайтекер, який до останнього часу очолював канцелярію Сешнса, відомий своєю лояльністю до президента США Дональда Трампа та критичними висловлюваннями на адресу команди спецпрокурора - так, він публічно ставив під сумнів необхідність і масштаби розслідування, а також заявляв, що генеральний прокурор може легко припинити це "не потрібне" розслідування.

На тлі цього демократи, яким необхідно захистити Мюллера від будь-яких нападок, настійно закликали Вайтекера відмовитися від особистого курирування слідства, яке зараз вийшло на фінішну пряму. Раніше Сешнс, який повинен був сам виконувати цю задачу, через особисту зацікавленість поклав її на свого скандально відомого заступника Рода Розенштайна. Трамп неодноразово закликав Сешнса покласти кінець розслідуванню, однак генеральний прокурор незмінно відмовлявся.

Вайтекер, підозрюють демократи, із задоволенням виконає подібну вказівку Трампа.

"Враховуючи його попередні коментарі про припинення фінансування і запровадження обмежень щодо розслідування Мюллера, Вайтекер повинен відмовитися від курирування його на весь період свого перебування в ролі тимчасово виконуючого обов'язки генпрокурора", - написав у Twitter лідер демократичної меншості в Сенаті США Чак Шумер.

Лідер демократів у Палаті представників Ненсі Пелозі, в свою чергу, вимагає від Конгресу прийняти заходи, щоб "захистити верховенство закону і недоторканність розслідування".

Екс-генпрокурор США Ерік Холдер висловив думку, що "кожен, хто спробує вплинути на розслідування Мюллера або заважати йому, повинен бути притягнутий до відповідальності".

Нагадаємо, генеральний прокурор США Джеф Сешнс подав у відставку із займаної посади у середу, 7 листопада.

Джеф Сешнс був призначений на посаду генерального прокурора в лютому минулого року. Незабаром він взяв самовідвід від розслідування втручання росії у вибори президента США в 2016 році, і справу доручили спецпрокурору Роберту Мюллеру.

За даними The Washington Post, під час виборчої компанії Сешнс як мінімум двічі зустрічався з російським послом Сергієм Кисляком.

До цього він більше 20 років був сенатором, очолював підкомітети з імміграції (у складі юридичного комітету) і зі стратегічних сил (у комісії у справах збройних сил). Сешнс неодноразово заявляв про свою жорстку позицію щодо нелегальної міграції.