Лавров пригрозив Лондону відповідальністю за "обман" світової спільноти

14 березня 13:35

Глава МЗС РФ вимагає від Лондона конкретних доказів і доступу до матеріалів розслідування

 

Голова Міністерства закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що Лондону доведеться відповідати за відверту спробу грубо ввести в оману світову спільноту у справі отруєння колишнього полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля, повідомляє РИА Новости.

"Для них (Великобританії - ред.) не визнання - цариця доказів, а підозра, яку вони самі висувають, повинна сприйматися всім світовим співтовариством як цариця доказів. Так справа не піде. Ми будемо відстоювати міжнародне право і аргументів у наших партнерів ми не бачимо", - заявив Лавров.

"Без пред'явлення конкретних фактів доведеться відповідати за відверту спробу грубо ввести в оману світову громадськість", - додав він.

Нагадаємо, що 5-го березня Сергій Скрипаль і його дочка були знайдені в несвідомому стані у місті Солсбері. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.

Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні Росії, у 1999 році пішов у відставку в званні полковника. У 2004 році він був заарештований, а в 2006 році – визнаний винним у шпигунстві і засуджений до 13 років в'язниці. За даними слідства, Скрипаль передав британській спецслужбі MI-6 дані про російську агентурну мережу в Європі.

Раніше, Великобританія висунула ультиматум Росії і дала 24 години. 13 березня крайній термін, який дала Великобританія Росії для з'ясування ситуації з отруєнням колишнього подвійного агента. Однак, по закінченню даного часу Лондон не отримав відповіді від Москви.

Очікується, що в середу 14 березня Тереза Мей представить перед парламентом Британії можливі контрзаходи проти Росії, після того, як проведе нараду з Радою національної безпеки Великобританії. Мова йде про заморожування бізнес-активів російських чиновників і проведення цілеспрямованої кібероперації проти Москви.

Росія закликала Велоикобританію не ставити ультиматум ядерній державі і засумнівалася в компетентності глави МЗС Великобританії Бориса Джонсона.

У свою чергу Росія будь-які звинувачення на свою адресу традиційно заперечує. Позиція РФ полягає в тому, що Британія розпалює русофобську істерію і влаштовує циркове шоу у своєму парламенті.