Кремль намагався стерти дані існування отруйників Скрипалів

15 лютого 11:38

Розслідувачі вважають, це підвищує довіру до утвердження Британії, що операція по отруєнню Скрипаля була скоординована на державному рівні.

 

Група розслідувачів Bellingcat встановила, що за останні два місяці російська влада зробила незвичайну міру видалення будь-яких публічних даних про існування офіцерів ГРУ РФ Дениса Сергєєва, а також Анатолія Чепіга і Олександра Мішкіна – трьох підозрюваних у отруєння "Новачком" колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля в британському Солсбері в березні минулого року.

Розслідувачі підкреслили, що ці безпрецедентні дії не можуть бути зроблені без безпосередньої участі російської держави, і це ще більше підвищує довіру до затвердження уряду Великої Британії про те, що операція з отруєння Скрипаля і подальше приховування були скоординовані на державному рівні.

Нагадаємо, що Bellingcat після чотиримісячного розслідування повідомив справжнє ім'я і походження співробітника ГРУ, який працював на міжнародному рівні під прикриттям під псевдонімом "Федотова Сергія В'ячеславовича". Справжнє ім'я "Федотова" - Денис В'ячеславович Сергєєв. Він є високопоставленим офіцером ГРУ і випускником Військово-дипломатичної академії Росії.

Сергія Скрипаля та його доньку Юлію госпіталізували в лікарню британського Солсбері з сильним отруєнням у березні цього року.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва.

У вересні британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів – Руслана Боширова й Олексія Петрова. Незабаром група Bellingcat повідомила, що встановила реальну особу "Боширова". За даними розслідувачів, ним є полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепіга.

8 жовтня Bellingcat опублікувала доповідь, присвячену "Петрову" - військовому медику ГРУ Олександрві Мішкіну.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".