Країни ЄС домовилися про початок торгових переговорів зі США

15 квiтня 14:38

Єдиною країною, яка проголосувала проти переговорів, стала Франція.

 

Міністри країн Євросоюзу в понеділок схвалили рішення про початок переговорів США з питань торгівлі, повідомила прес-служба ради Європейського союзу.

"ЄС тепер готовий почати переговори з США", - повідомив рада ЄС.

Мандат на ведення переговорів отримує Єврокомісія. Переговори, зокрема, стосуватимуться питання скасування взаємних мит на товари промвиробництва. Питання мит на сільськогосподарську продукцію обговорюватися не буде, зазначає рада ЄС.

ЄС не має наміру завершувати переговори з США доти, поки діятимуть поточні мита на експорт сталі та алюмінію з ЄС у США. Крім того, Брюссель залишає за собою право в односторонньому порядку призупинити переговори з США, якщо Вашингтон введе нові торгові обмеження щодо європейських товарів.

Єдиною країною, яка проголосувала проти переговорів, стала Франція. Небажання Франції вступати в торгові переговори з США пов'язане з рішенням Вашингтона вийти з Паризької угоди щодо клімату.

Президент Франції Еммануель Макрон раніше заявляв, що ЄС не повинен вести переговори подібного роду з країнами, які не входять в кліматичну угоду. Торгові угоди, які укладає ЄС, повинні одержати схвалення всіх країн-членів союзу, тому надалі Париж зможе заблокувати будь-яку угоду, зазначає Sky News.

За переговори активно виступає Німеччина, яка хотіла б уникнути тарифів США на продукцію Volkswagen, BMW і Daimler.

Переговори між США і ЄС будуть проходити на тлі зростаючої напруженості у відносинах між сторонами. Так, нещодавно США звинуватили ЄС у затягуванні строків початку переговорів, а президент США Дональд Трамп анонсував, що в разі провалу переговорів готовий ввести штрафні мита на європейські автомобілі.

Торгові переговори між ЄС і США почалися ще в 2013 році, проте трьома роками пізніше були припинені, коли президентом США став Трамп.

В липні 2018 року Трамп на переговорах з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером домовився працювати над ліквідацією мит та субсидій по промисловим товарам в ЄС і США.

З 22 червня 2018 року вступили в силу мита Євросоюзу на деякі товари з США. Тим самим країни Європи відреагували на рішення президента США Дональда Трампа ввести мита на сталь і алюміній з Європи, Канади і Мексики, в якому вже з'явилися свої винятки у вигляді кількох імпортерів.

Нагадаємо, що 1 березня 2018 року на зустрічі з представниками найбільших металургійних компаній Дональд Трамп оголосив про введення мита на імпорт сталі й алюмінію. Уже 8 березня очільник Адмінстрації підписав розпорядження про оподаткування іноземної сталі 25% митом, а алюміній - 10%.