Конституційний суд Іспанії визнав незаконною декларацію про незалежність Каталонії

08 листопада 16:22

Суд також вирішив примусово стягнути штрафи з двох членів виборчої комісії.

 

Конституційний суд Іспанії в середу визнав не відповідною закону ухвалену парламентом Каталонії 27 жовтня декларацію про незалежність, повідомляє El Pais.

Суд також вирішив примусово стягнути штрафи в розмірі 12 000 євро в день, накладені на членів виборчої комісії Жозе Марію Жове і Троянду Марію Відаль.

В рішенні суд повідомив прокуратурі, що спікер каталонської палати Карме Форкадель і члени парламенту Анна Сімо і Хосе Марія Еспехо продовжують не виконувати рішення суду.

Раніше, КС Іспанії на пленарному засіданні призупинив дію резолюції про незалежність Каталонії, проголошену в односторонньому порядку парламентом автономного співтовариства, яка стала підставою для проведення незаконного плебісциту 1 жовтня.

Після цього уряд Іспанії відправив у відставку регіональний уряд Каталонії і розпустив каталонський парламент, потім Мадрид взяв на себе управління автономією.

Пізніше під варту були взяті сім відсторонених від влади радників женералітата Каталонії. Колишній глава женералітата Карлес Пучдемон і ще чотири екс-міністри каталонського уряду здалися поліції Бельгії 5 листопада. Бельгійське правосуддя прийняло рішення про умовне звільнення каталонських політиків, але їм заборонено покидати Бельгію без згоди слідчого.

Сьогодні повідомлялося, що міжміські траси в Каталонії паралізовані страйкарями. Організатором страйку виступила профспілка Intersindical-CSC. Офіційною метою протесту заявлено розширення трудових прав, однак сепаратистські партії вивели на вулиці своїх прихильників на захист ув'язнених каталонських політиків.