Комітет з розвідки Сенату США оприлюднить власну доповідь про втручання у вибори

25 березня 06:45

Голова комітету сенатор Берр пообіцяв завершити допити свідків, що залишилися, у "найближчі тижні і місяці", після чого опублікувати доповідь.

 

Комітет з розвідки Сенату США прийняв рішення оприлюднити власну доповідь щодо результатів розслідування втручання Росії у вибори президента США у 2016 році, повідомив голова комітету сенатор Річард Берр у своєму Twitter.

"У найближчі тижні й місяці комітет сенату з розвідки завершить допити, які залишилися, та опублікує доповідь про спроби Росії втручатися у вибори в США", - написав Берр.

Берр також висловив думку, що Міністерство юстиції США має опублікувати максимальну кількість подробиць з доповіді спеціального прокурора Роберта Мюллера і висловив упевненість, що це можна зробити без шкоди для поточних розслідувань Мін'юсту.

24 березня генпрокурор США Вільям Бар спрямував Конгресу листа, у якому написав, що в ході розслідування російського втручання у вибори президента США в 2016 році команда спецпрокурора Роберта Мюллера не зібрала достатньої кількості беззаперечних доказів свідомої змови Дональда Трампа та його команди з росіянами. Також Мюллер не зміг довести, що Трамп перешкоджав розслідуванню.

Роберт Мюллер з 2017 року вів розслідування, яке було покликане з'ясувати, чи можна говорити про російське втручання до американських виборів у 2016 році. Серед іншого, перед ним стояло завдання з'ясувати, чи була змова між штабом Трампа та Росією, у зв'язку з чим Мюллер притягнув до відповідальності багатьох людей із близького кола президента Дональда Трампа. Колишнього главу виборчого штабу Трампа та політтехнолога засудженого екс-президента України Януковича Пола Манафорта засудили до 7,5 років тюремного ув'язнення. Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Також різні звинувачення були висунуті ще 33 пов'язаним з штабом Дональда Трампа людям.

22 березня стало відомо, що Роберт Мюллер завершив своє розслідування. Підсумковий звіт він передав генеральному прокурору США Вільяму Бару. Представники Демократичної партії у Конгресі наполягають на повному опублікування документа, тоді як Бар пообіцяв, що опублікує рівно стільки інформації, скільки дозволить йому закон та правила, встановлені Міністерством юстиції США.