Комісія Україна-НАТО на рівні міністрів оборони може зібратися у лютому

19 грудня 03:44

Все залежить від того, чи зможе Угорщина у черговий раз перешкодити її проведенню.

 

Більша частина країн-членів Північноатлантичного Альянсу визнає важливість зустрічей з Україною на високому рівні, зокрема у форматі Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони, однак поки що на заваді такого наміру стала позиція Угорщини, у вівторок, 19 грудня, під час зустрічі з журналістами в штаб-квартирі НАТО за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів заявила віце-прем'єр-міністр України Іванна Клімпуш-Цинцадзе, повідомляє Укрінформ.

"Практично всі держави висловилися за те, що вони виступають за проведення засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони, яке теоретично могло б бути заплановано на лютий. Побачимо, наскільки це реалізується. Очевидно, що поки ми не побачили великої готовності Угорщини розблокувати цей процес. Разом з тим, я розумію, що інші союзники вважають, що це є найважливішим, - мати цей діалог на високому рівні з Україною і використовувати цей загальний інструмент для взаємодії на рівні міністрів і на рівні глав держав і урядів", - підкреслила Клімпуш-Цинцадзе.

Віце-прем'єр зазначила, що уряд і Верховна Рада продовжують працювати над рекомендаціями, які дала Венеціанська комісія. Однак провокаційна поведінка Угорщини дестабілізує їхню роботу і заважає її проведенню.

"Оскільки занепокоєння (через закони про освіту та мовної політики - ред.) були позначені безпосередньо нашими угорськими партнерами , я їх поінформувала про процеси, які відбуваються. Ці процеси можуть знайти підтримку народних депутатів, якщо у нас не буде постійного шантажу з боку Угорщини, якщо не буде постійних політичних заяв з боку Угорщини, які повністю дестабілізують таку роботу і підривають готовність будь-якого з народних депутатів (України - ред.) підтримувати навіть такі практичні кроки, які є для нас абсолютно необхідними", - підкреслила Клімпуш-Цинцадзе.

Останне на сьогоднішній день засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони проходило у 2016 році.

Як пише у статті для DT.UA оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко, україно-угорський конфлікт через "мовну статтю" закону про освіту стає вже не лише проблемою двосторонніх відносин Києва та Будапешта. Непримиренна позиція Угорщини, яка активно користується правом вето, почала дратувати членів НАТО. Проведення комісії Україна-НАТО на міністерському та президентському рівнях важливе не лише для України, але й для країн альянсу.

Детальніше про українсько-угорський конфлікт і перспективи його врегулювання читайте у матеріалі Володимира Кравченка "За півкроку до червоної риски" і "Чи доведе "мова" до Брюсселя?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".