Колишній радник Трампа заявив про спроби завадити розслідуванню Мюллера

17 травня 12:45

Пов'язані з адміністрацією Трампа і Конгресом люди зверталися до Майкла Флінна, щоб завадити йому дати показання у справі про втручання РФ у вибори в США.

 

Колишній радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн повідомив спеціальному прокурору Роберту Мюллеру про спроби перешкодити розслідуванню про втручання Росії в американські вибори. Про це повідомляє Reuters з посиланням на документи суду.

Агентство зазначає, що ця інформація була прихована в оприлюдненій версії доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера і були розкриті судом за запитом прокуратури.

Майкл Флінн повідомив правоохоронним органам про численні випадки, коли з ним або з його адвокатами намагалися встановити контакт люди, "які могли вплинути як на його бажання співпрацювати зі слідством, так і на повноту такого співробітництва", - йдеться в нових документах.

Повідомлення надходили на адресу Флінна від осіб, пов'язаних з адміністрацією президента США Дональда Трампа або Конгресом, причому отримував він їх як до, так і після своєї угоди зі слідством, йдеться в матеріалах суду. Флінн також продемонстрував Мюллеру запис повідомлення голосової пошти одного з таких звернень.

Генерал-лейтенант у відставці Майкл Флінн був призначений на посаду радника президента з нацбезпеки відразу після інавгурації Трампа в січні 2017 року, але був змушений піти з цієї посади менше ніж через місяць. Причиною його відставки став скандал, що вибухнув через телефонні розмови з послом РФ в США Сергієм Кисляком, які Флінн вів ще до того, як обійняв посаду помічника президента США. Ці розмови прослуховувала ФБР.

Після підозр на його адресу в змові з Москвою Флінн не дав повну інформацію про ці дзвінки віце-президенту США Майку Пенсу і неправильно інформував про зміст бесіди з Кисляком ФБР. Через це він опинився серед підозрюваних у незаконних контактах з Росією і втручанні в американські вибори. Як вдалося з'ясувати Мюллеру пізніше, Флінн приховав від ФБР той факт, що, не маючи відповідних повноважень, обговорював з російським послом ситуацію, що виникла після введення санкцій щодо Росії.

У грудні 2017 року Флінн визнав, що збрехав агентам бюро розслідування, і пішов на співпрацю зі слідством. Команда спецпрокурора Мюллера рекомендувала не засуджувати Флінна до тюремного ув'язнення через його згоду працювати з правоохоронними органами.

Читайте також: Мюллер не був головною проблемою між Трампом і Путіним — Bloomberg

18 квітня Мін'юст опублікував 448-сторінкову версію доповіді спецпрокурора Мюллера. Розслідування тривало близько двох років. Мюллер прийшов до висновку, що Росія втручалася в американські президентські вибори 2016 року, однак доказів змови між штабом Трампа і РФ немає. При цьому, певні рядки і цілі абзаци тексту були заретушовані. У цьому зв'язку демократи в Палаті представників, які ведуть паралельне розслідування у цій справі, виступили з вимогою до Мін'юсту надати їм невідредагований текст.

Детальніше про звіт Мюллера читайте в статті Олександра Хари "Чи вислизнув Трамп із-під ковпака Мюллера?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".