Київ дозволив опублікувати стенограму розмови із Зеленським – Трамп

25 вересня 02:48

Президент США зазначив, що український уряд нібито знаходиться у подиві від того, що відбувається.

 

Державний секретар США Майк Помпео отримав офіційний дозвіл від української влади на публікацію стенограми телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським, написав президент США Дональд Трамп у своєму Twitter.

"Державний секретар Помпео отримав дозвіл від уряду України на оприлюднення стенограми телефонного дзвінка з їхнім президентом. Вони також не розуміють, у чому справа. Тотальне полювання на відьом з боку демократів.", – написав Трамп.

Читайте також: Трамп особисто заморозив допомогу Україні перед розмовою, в якій тиснув на Зеленського – WP

Раніше Трамп дозволив оприлюднити стенограму його розмови з Зеленським. Це має відбутися 25 вересня – в день зустрічі президентів США і України в Нью-Йорку. А спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі повідомила, що нижня палата Конгресу починає процедуру імпічменту.

Як повідомлялося, 25 вересня Дональд Трамп і Володимир Зеленський мають зустрітися на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Зустріч відбудеться на тлі скандалу, спровокованого телефонною розмовою двох президентів, в ході якого Трамп згадував Джо Байдена – свого ймовірного конкурента на президентських виборах. За даними ряду американських видань, Трамп вимагав від Зеленського розслідувати "корупцію Байдена" в обмін на надання військової допомоги Україні.

Джо Байден і сенатори-демократи також наполягають на оприлюдненні стенограми розмови. Трамп традиційно заперечує всі звинувачення і навіть не виключив, що стенограму все ж буде опубліковано. Тим часом, демократи в Конгресі мають намір ініціювати розслідування інциденту і обговорюють можливість імпічменту.

Як повідомляло DT.UA, оточення Дональда Трампа давно цікавлять напрацювання Генпрокуратури у справі Burisma, до наглядової ради якої входив син Джо Байдена Хантер. Власник Burisma Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, і Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. Згодом кримінальні справи щодо Злочесвкого були закриті, а його компанія погасила податкову заборгованість.

Детальніше про розвиток відносин президента Зеленського з керівництвом США і Росії читайте в статті головного редактора видання "Дзеркало тижня. Україна" Юлії Мостової "Квартал чорних лебедів".