Китай заявив протест США у зв'язку з планами продажу зброї Тайваню

17 грудня 08:09

КНР заявила, що поставки США зброї Тайваню є грубим порушенням міжнародних законів і базових принципів міжнародних відносин.

 

Китай рішуче протестує проти продажу зброї Тайваню, заявив тимчасовому повіреному у справах Сполучених Штатів в КНР, заступник міністра закордонних справ Чжен Цзегуан.

"Тайвань є невід'ємною частиною території Китаю. Китайська сторона рішуче виступає проти продажу Сполученими Штатами озброєнь Тайваню", - цитує МЗС КНР заяву китайського дипломата в розміщеному на сайті відомства повідомленні.

Він підкреслив: "Поставки США зброї Тайваню є грубим порушенням міжнародних законів і базових принципів міжнародних відносин, принципів трьох спільних комюніке (про відновлення дипвідносин – ред.), серйозним порушенням суверенітету Китаю та інтересів її безпеки".

"Для захисту державних інтересів Китай вживе необхідних заходів, включаючи застосування санкцій щодо підприємств, задіяних у постачанні озброєнь Тайваню", - попередив заступник міністра.

Він також заявив, що "щоб уникнути подальшої шкоди китайсько-американським відносинам і співробітництву в найважливіших областях" Вашингтон повинен відмовитися від планів військових поставок Тайваню.

Із закликом відмовитися від придбання американської зброї до тайванським влади звернулися Канцелярія у справах Тайваню і Держрада КНР, заявивши, що "Китай рішуче виступає проти продажу Тайваню зброї, військового спорядження і технологій будь-якою країною, в будь-якій формі і під будь-яким приводом".

Президент США Барак Обама напередодні оголосив, що повідомив конгрес про намір продати Тайваню два ракетні фрегати, а також протитанкові та зенітні ракети, автомобілі-амфібії військового призначення на загальну суму в $ 1,83 млрд.

КНР не визнає Тайвань незалежною державою, вважаючи його провінцією Китаю. Офіційні відносини між центральним урядом КНР і Тайваню перервалися у 1949 році після того, як зазнали поразки в громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна сили Гоміньдана на чолі з Чан Кайши перебралися на острів Тайвань.

Тривалий час тайбэйское уряд визнаються світовим співтовариством в якості єдиної легітимної влади в Китаї. Після Другої світової війни Китай в ООН представляла офіційна делегація з Тайваню, лише в 1971 році це місце було передано КНР.

Лише в 1979 офіційно визнавши КНР, США припинили дипломатичні відносини з Тайванем, продовжуючи, тим не менш, надавати йому військову підтримку і підтримувати економічне співробітництво. Саме тому Сполучені Штати будуть уважно стежити за зустріччю лідерів КНР і Китайської Республікою.

У 1980-х між Тайванем і материковим Китаєм відновилися ділові і неформальні контакти. З початку 1990-х років країни стали контактувати через неурядові організації – Асоціації розвитку відносин через Тайваньську протоку і Фонд обмінів через протоку.

В лютому 2014 року делегація з Тайваню вперше здійснила офіційний візит до КНР. На переговорах в Нанкіні сторони обговорили питання економічної співпраці, а також свободу слова в Китаї.

На сьогоднішній день Тайвань залишив спроби проголошення незалежності від материкового Китаю. Більшість населення острова підтримують існуючий статус-кво Тайваню.