Китай обмежив продаж доларів - FT

09 сiчня 00:43

Особливе занепокоєння у китайської влади викликає підвищений попит на американські і гонконгські долари в Шанхаї і Шеньчжені.

 

Керівництво Китаю дало банкам усне розпорядження про обмеження продажу доларів США компаніям і фізичним особам.

Як повідомляє видання Financial Times з посиланням на власні джерела, таким чином Китай намагається боротися зі зростанням відтоком капіталу.

Офіційний Пекін особливо стурбований підвищенням попиту на американські і гонконгські долари в Шанхаї і Шеньчжені.

"У банку середнього розміру в Шанхаї клієнти без попереднього замовлення можуть купити тільки п'ять тисяч доларів США в день, а за попереднім замовленням - тільки десять тисяч. В тиждень можна робити три замовлення", - йдеться в матеріалі FT.

За інформацією видання, купівля іноземної валюти в Китаї і так обмежена: фізособи можуть купувати лише до 50 тисяч доларів на рік.

Як відомо, фондові біржі Китаю в четвер, 7 січня, закрилися через черговий обвал. За цим пішло різке падіння цін на нафту марки Brent - вартість бареля впала до $ 32,75.

Раніше відомий фінансист Джордж Сорос на економічному форумі на Шрі-Ланці сказав, що світові фінансові ринки може охопити нова криза, яка буде дуже схожою на кризу 2008 року.

Він звернув увагу на складну економічну ситуацію в Китаї. Пекін намагається знайти нову модель зростання в той час, як девальвація юаня створює фінансові проблеми у всьому світі.