Китай "не допустить" обговорення протестів в Гонконзі на саміті G20

24 червня 11:28

Минулого тижня майже третина населення Гонконгу вийшла на акції протесту проти законопроекту про екстрадицію на материковий Китай - в демонстрації було залучено до 2 млн людей при населенні міста в 7,7 млн людей.

 

Китай в понеділок заявив, що не допустить обговорення ситуації в Гонконзі на саміті "Великої двадцятки", який відбудеться на цьому тижні, навіть незважаючи на те, що президент США Дональд Трамп планує підняти це питання під час зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном. Про це повідомляє агентство AFP.

Минулого тижня майже третина населення Гонконгу вийшла на акції протесту проти законопроекту про екстрадицію на материковий Китай - в демонстрації в різні періоди часу було залучено до 2 млн людей при населенні міста в 7,7 млн людей. Протести стали наймасовішими з 1997 року, коли колишня британська колонія була повернена під юрисдикцію Китаю.

Трамп прокоментував протести в Гонконзі, заявивши, що він розуміє мотиви демонстрантів і сподівається, що активісти "зможуть вирішити цю проблему з Китаєм".

Держсекретар США Майк Помпео пізніше заявив, що Трамп обговорить Гонконг з Сі на саміті G20, який відбудеться в японській Осаці у п'ятницю і суботу.

Але помічник міністра закордонних справ Китаю Чжан Цзюнь сказав, що G20 - це форум, присвячений глобальним економічним проблемам. Трамп і Сі Цзіньпін під час зустрічі обговоряватимуть питання торгової війни між країнами, що триває з весни минулого року.

"Я можу з упевненістю сказати вам, що ми не дозволимо групі G20 обговорювати проблему Гонконгу", - сказав Чжан на брифінгу.

"Питання Гонконгу - внутрішня справа Китаю, і жодна іноземна країна не має права втручатися", -сказав він, підкресливши, що місто є особливим адміністративним районом Китаю.

Детальніше про ситуацію в Гонконзі читайте в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" в тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".