Китай має намір випробувати вакцину від коронавірусу по всьому світу

02 квiтня 08:44

Китайським вченим необхідно максимальне число піддослідних, щоб перевірити, як багато людей вироблять імунітет.

 

Китайські військові лікарі мають намір завершити клінічні випробування вакцини від коронавірусу до кінця квітня, але в ході досліджень їм потрібно якомога більше добровольців, яких вони розраховують знайти в країнах, що найбільш постраждали від епідемії, повідомляє видання South China Morning Post.

Випробування вакцини почалося в Ухані ще 16 березня. Тоді добровольцями стали 108 осіб, але тепер ученим необхідно перевірити вакцину на десятках тисяч людей, щоб оцінити частоту вироблення імунітету.

"Ми так швидко впоралися з поширенням коронавірусу, що тепер у нас не вистачає підтверджених хворих для подальшого тестування вакцини", - сказав вірусолог Чень Лін з Головної державної лабораторії по респіраторним захворюванням.

Чень Вей, головний епідеміолог і вірусолог з Академії військово-медичних наук, розповіла, що після того, як безпека та ефективність вакцини буде підтверджена на першому етапі випробувань, потрібно перевірити її на заражених з інших країн по всьому світу.

"Тестування на тисячах людей може знадобитися, наприклад, щоб дізнатися, чи існує статистична залежність у виробленні імунітету між тими, хто отримав вакцину і тими, хто одужав раніше сам", - сказала доктор Вей. За її словами, багато країн вже висловили готовність співпрацювати у випробуванні вакцини, хоча вона не уточнила, які саме.

Експерт з вакцинації з Шанхаю Тао Лін вважає, що клінічні випробування краще всього проводити в найбільш постраждалих країнах, таких як Італія, Іспанія, Великобританія чи Німеччина.

Читайте також: Вакцина проти туберкульозу може виявитися корисною в боротьбі з коронавірусом

Вакцини і ліки від коронавірусу також розробляють у багатьох інших країнах, випробовуючи препарати на тисячах добровольців. Британська дослідницька група hVIVO залучила для участі в дослідженнях 20 тисяч осіб.

Про те, як країнам Південно-Східної Азії вдалося стримати поширення коронавірусу на своїх територіях читайте в статті експерта зі Східної Азії Наталії Бутирській "Азіатські тигри проти коронавірусу".