Китай і Малайзія відмовляються приймати сміття з інших країн

22 сiчня 02:06

Малайзія відправила в новому році 150 контейнерів з сміттям в США, Велику Британію і Францію.

 

Китай в 2019 році імпортував 13,5 млн тонн відходів, що на 40% менше ніж у минулому році. Про це повідомив представник Міністерства навколишнього середовища КНР Лю Юбинь. За його словами, до 2021 році країна планує повністю припинити ввезення сміття з-за кордону.

"Ми докладемо всі зусилля до того, щоб до кінця 2020 року довести показник імпорту відходів до нульової позначки", - заявив Лю Юбинь.

З 2017 року Китай заборонив ввезення 56 видів відходів. Одночасно в країні була розгорнута боротьба з "сміттєвою контрабандою" - спробами нелегального ввезення на територію КНР відходів під виглядом різної сировини і товарів.

Малайзія, у свою чергу, почала повертати сміття в країни, які його експортують. Так, протягом третього кварталу минулого року країна повернула 150 контейнерів з сміттям в 13 багатих країн. З 150 контейнерів 43 були повернуті у Францію, 42 у Велику Британію, 17 в Сполучені Штати, 11 в Канаду, 10 в Іспанію та інші в Гонконг, Японію, Сінгапур, Португалію, Китай, Бангладеш, Шрі-Ланку та Литву.

Міністр навколишнього середовища Йо Бі Інь заявив, що до середини 2020 року країна поверне ще 110 контейнерів ( 4120 тонн) в рамках боротьби з контрабандою сміттям і закриттям понад 200 незаконних заводів по переробці пластмас.

Йо сказав, що з владою США ведуться переговори про повернення ще 60 контейнерів в цьому році. До Канади також повернуть 15 контейнерів, в Японію 14, у Велику Британію 9 і в Бельгію 8 з 110 контейнерів, які все ще знаходяться в портах Малайзії.

"Наша позиція дуже тверда. Ми просто хочемо відправити назад (відходи), і ми просто хочемо дати зрозуміти, що Малайзія не є звалищем світу", - сказав Йо журналістам під час перевірки в порту в північному штаті Пенанг.

Щороку людство додає більше 20 млрд т вуглекислого газу в атмосферу. 20 млрд т викидів на рік, що частково поглинаються Світовим океаном, із-за чого він поступово окислюється, а решта залишиться в атмосфері і випадає нам на голову. Детальніше про екологічні проблеми читайте у статті Володимира Майстришина "Щоб планета не задихнулася" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".