Кім Торру став новим головою регіонального уряду Каталонії

14 травня 16:35

Карлес Пучдемон відмовився брати участь у виборах.

 

Парламент Каталонії в понеділок обрав Кіма Торру новим главою регіонального уряду (женералітата), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За кандидата проголосували 66 парламентаріїв, проти - 65. Четверо утрималися.

К. Торра займе місце Карлоса Пучдемона, який відмовився від висунення на цей пост у березні 2018 року К. Пучдемон на даний момент знаходиться в Німеччині під підпискою про невиїзд.

Влада Іспанії оголосили К. Пучдемона в розшук за звинуваченням у сепаратизмі після того, як екс-глава Каталонії взяв участь в організації референдуму про незалежність регіону восени 2017 року.

Нагадаємо, в Іспанії партія екс-голови Каталонії Карлеса Пучдемона "Разом за Каталонію" заявила про намір висунути свого лідера на посаду голови регіонального уряду. Але сам Пучдемон відмовився балотуватися на пост прем'єр-міністра Каталонії.

24 березня Верховний суд Іспанії розпочав кримінальне провадження проти Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох сепаратистів, серед яких і екс-голова парламенту Каталонії.

Крім того, суд дозволив взяти під варту нового кандидата на посаду голови каталонського уряду Жорді Турулла, якому загрожує до 30 років позбавлення волі, і ще чотирьох каталонських політиків.

25 березня Пучдемон був затриманий в Німеччині, через територію якої проїжджав, повертаючись з Фінляндії до Бельгії.

У жовтні 2017 року політик проголосив незалежність Каталонії від Іспанії, а потім втік до Бельгії, рятуючись від переслідування з боку іспанської юстиції.

Детальніше про ситуацію в Каталонії і шанси регіону на незалежність від Іспанії читайте у матеріалі Юлії Загоруйко "Неспокійна Каталонія" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".