Канада заявила про припинення продажу зброї для Туреччини

16 жовтня 11:54

Уряд Канадм вважає, що дії Туреччини можуть підірвати стабільність в регіоні Близького Сходу і звести нанівець дії міжнародної коаліції по боротьбі з ІДІЛ.

 

Прес-секретар МЗС Канади Гиям Берубе заявила, що країна тимчасово припинить постачати озброєння Туреччині через її військову операцію на півночі Сирії. Також Берубе, розкритикував турецьке військове вторгнення, підкресливши, що воно "погіршує гуманітарну ситуацію і перекреслює прогрес, досягнутий міжнародною коаліцією по боротьбі з ИГИЛ", повідомляє Global News.

"У МЗС заявили, що Канада тимчасово призупиняє видачу нових дозволів на експорт до Туреччини зброї після вторгнення у Сирію", - йдеться в повідомленні.

МЗС Канада також закликав захистити цивільне населення і забезпечити їй доступ до гуманітарної допомоги.

Згідно з підрахунками канадських властей, торік канадські підприємства оборонної сфери продали Туреччині обладнання на 115,7 млн доларів. Більшість канадських поставок включали електроніку і високотехнологічні технології стеження.

Раніше, влада Франциия заявили про припинення продажу озброєння для Туреччини і попередила Анкари про загрозу, яку турецька операція "Джерело миру" в Сирії представляє для європейської безпеки.

Зазначимо, на тлі зростаючої напруженості між Анкарою і Вашингтоном США заявили, що Держдеп і Міненерго країни готові надати можливість вивезти приблизно 50 одиниць тактичної ядерної зброї з американської авіабази Інджирлік, розміщеної на півдні Туреччини.

15 жовтня США ввели санкції проти Міноборони і Міненерго Туреччини, а також керівників цих міністерств Хулуси Акар і Фатіха Донмеза. У список потрапив і голова МВС Сулейман Сойлу. Нові обмеження Вашингтон пояснив діями турецьких військових на півночі Сирії.

Раніше президент США Дональд Трамп оголосив про намір ввести санкції проти Туреччини у відповідь на її дії в Сирії. Трамп пригрозив скасувати договір про торгівлю з Туреччиною на 100 мільярдів доларів і підвищити на 50% тарифи на турецьку сталь.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" і "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга Арабських держав засудили Туреччину і закликали Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійських курдів і погрожував Туреччині санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.