Канада визнала спікера парламенту Венесуели законним президентом

24 сiчня 08:57

Очільниця канадського МЗС Христя Фріланд заявила про підтримку прагнень народу Венесуели відновити демократію в державі.

 

Канада визнала главу Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо легітимним тимчасовим президентом держави, передає "Укрінформ". Канадський міністр закордонних справ Христя Фріланд закликала чинного президента Ніколаса Мадуро звільнити цю посаду на користь Гуайдо

"Канада визнає Хуана Гуайдо, президента Національної асамблеї тимчасовим президентом Венесуели. Ми підтримуємо його зобов'язання привести Венесуелу до вільних та справедливих виборів", - заявила Фріланд.

Вона закликала Ніколаса Мадуро поступитися владою на користь нового лідера Венесуели.

"Як зазначається у декларації Лімської групи від 4 січня, Канада відкидає нелегітимну владу режиму Мадуро та закликає Ніколаса Мадуро передати владу демократично обраній Національній асамблеї", - зазначила Фріланд.

За її словами, "криза у Венесуелі може бути вирішена лише за допомогою лідерства та хоробрості самих венесуельців".

"Ми залишаємося відданими співпраці із нашими партнерами, особливо в рамках держав Лімської групи, а також із демократичною опозицією Венесуели. Канадці підтримують народ Венесуели та його прагнення відновити демократію та права людини у країні", - підсумувала очільниця канадського МЗС.

Нагадаємо, голова парламенту Венесуели, який знаходиться в опозиції до режиму чинного президента Венесуели Ніколаса Мадуро, Хуан Гуайдо, оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і закликав народ згуртуватися проти Мадуро.ї

Гуаїдо вже підтримали США та Організація американських держав. Мадуро, зі свого боку, наказав вислати дипломатів США, розірвав дипломатичні відносини з Вашингтоном, і закликав збройні сили країни коритися законному уряду.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро, інавгурація якого відбулася два тижні тому. Церемонію проігнорували західні лідери та частина політичного істеблішменту Венесуели.

Визнавати Мадуро легітимним президентом Венсуели відмовилися США, ЄС і більшість держав Латинської Америки. США і ЄС ввели проти режиму Мадуро жорсткі санкції.

20 травня 2018 року у Венесуелі відбулися дострокові вибори президента країни, левова частка опозиції бойкотувала їх. ЦВК оголосила про впевнену перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро, якому вдалося отримати 68% голосів на тлі вкрай низької явки.

Виборам передували масові протести, учасники яких звинувачували президента країни в ігноруванні законів, взятті під варту політичних опонентів і в економічних проблемах країни, де рівень інфляціі сягнув рекордного рівня.

Детальніше про кризу у Венесуелі читайте у статті Віктора Каспрука "Узяти на буксир" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".