Качинський може стати прем'єр-міністром Польщі - Bloomberg

22 листопада 12:25

Раніше польський політик не наважувався на це через надто низьку популярність.

 

Лідер правлячої в Польщі партії "Право і Справедливість" Ярослав Качиньський вже наступного місяця очолить уряд своєї країни. Цей крок поставить крапку у плітках щодо намірів найвпливовішого польського політика, які поширювалися впродовж місяців.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що Качиньський замінить на посаді прем'єр-міністра Беату Шидло, хоча вона лише на півдорозі свого чотирирічного терміну. Джерела польської редакції Newsweek повідомили, що польські міністри невдоволені роботою голови уряду. Качиньський вже був прем'єр-міністром Польщі в 2006-2007 роках. Він переконаний, що веде країну шляхом "гордості, незалежності і сили". А його партія "Право і Справедливість" безпрецедентно вступає в сутички з ЄС щодо демократичних стандартів.

Видання також нагадує, що 68-річний Качиньський призначив Шидло прем'єр-міністром через власну непопулярність. Опитування показали, що він серед політиків, яким поляки довіряють найменше.

Нагадаємо, що останнім часом відносини між Україною і Польщею загострилися. 18 листопада на територію Польщі не пустили секретаря Державного комітету з питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни і політичних репресій Святослава Шеремету.

17 листопада, у Кракові відбулося засідання Консультативного комітету президентів Польщі і України, після якого заступник глави АП України Костянтин Єлісєєв заявив про те, що Київ і Варшава докладуть зусиль, аби "чорний список" з прізвищами персон нон грата став коротшим.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив про те, що Польща може заборонити в'їзд українцям, які дотримуються антипольських поглядів в історичних питаннях.

Детальніше про польсько-український конфлікт читайте в інтерв'ю директора Українського інтституту національної пам'яті Володимира В'ятровича "Деяким польським політикам властива впевненість у тому, що Україна здатна торгувати історією" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".