Ізраїль завдав удару по міжнародному аеропорту в Дамаску

13 сiчня 19:06

За словами прем'єр-міністра, ракети поцілили склад з іранською зброєю.

 

Прем'єр-міністр і виконуючий обов'язки міністра оборони Ізраїлю Беньямін Нетаньягу в неділю, 13 січня, повідомив про новий удар ізраїльських Військово-повітряних сил по цілях у столиці Сирії Дамаску, пише AFP.

"Лише упродовж останніх 36 годин Військово-повітряні сили (Ізраїлю – ред.) завдали удару по арсеналу іранської зброї у міжнародному аеропорту Дамаска. Накопичення останніх атак доводить, що ми готові діяти проти Ірану та Сирії більш рішуче, ніж будь-коли, як і обіцяли", - повідомив він перед засіданням уряду.

Нетаньягу також повідомив про те, що Ізраїль сотні разів нападав на цілі Ірану та шиїтської воєнізованої організації "Хезболла" у Сирії. Ізраїль зобов'язався перешкоджати військовому зміцненню свого головного ворога – Ірану – на території Сирії. Іран, Росія та "Хезболла" підтримують режим сирійського диктатора Башара Асада.

Як зазначає агентство, підтвердження таких атак доволі рідкісне явище, попри те, що про них в останні кілька днів говорив голова Генерального штабу ЗС Ізраїлю Гаді Айзенкот, який йде у відставку. Так, в інтерв'ю The New York Times він повідомляв про "тисячі уражених цілей".

Своєю чергою сирійське урядове агентство SANA повідомило про перехоплення більшості ізраїльських ракет у ніч п'ятниці, 11 січня. Тим не менш, за даними агентства, склад зброї все ж було уражено.

За даними Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини (SOHR), метою ударів також могли бути позиції іранських військових і "Хезболли" у провінції Кішвех на південь від Дамаска.

Раніше Росія завершила постачання до Сирії зенітно-ракетних комплексів С-300. За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, загалом до Сирії доставлено 49 одиниць техніки: локатори підсвічування, основні системи визначення, машини керування та чотири пускові установки. Він також повідомив про початок навчання персоналу використанню ракет.

Сирійська урядова армія отримала ЗРК після того, як ППО країни випадково збили російський літак радіоелектронної розвідки Іл-20. Він заходив на посадку на військову базу Хмеймим, де в той самий час винищувачі F-16 ВПС Ізраїлю бомбили об'єкти урядових військ Сирії. Унаслідок падіння літака загинули 15 військових.

У Міністерстві оборони РФ заявили про те, що ізраїльські винищувачі не бачили Іл-20, який заходив на посадку, а також не попередили ЗС Росії у Сирії про підготовку ударів. І пригрозили Ізраїлю "адекватними діями у відповідь".

Ізраїль поклав усю відповідальність за збиття російського військового літака на режим Башара Асада. У Збройних силах Ізраїлю вважають, що літак зазнав аварії через шкоду, завдану неточним і значним вогнем сил режиму Асада.