Ізраїль спростував російський фейк про знищення свого літака над Сирією

30 листопада 05:52

Російські ЗМІ заявляли, що вогнем сирійських ППО у небі над Сирією знищено чотири ракети та ізраїльський літак.

 

В Армії оборони Ізраїлю заявили, що повідомлення засобів масової інформації про знищення бойового літака Цахалу протиповітряною обороною сирійської урядової армії під час авіаційного нальоту на Сирію не відповідають дійсності, повідомило агентство Reuters.

Раніше у російських ЗМІ з'явилася інформація, що сирійські сили ППО збили у передмісті Дамаска винищувач Ізраїлю і мінімум чотири ракети. В районі, де, як стверджується, стався інцидент, має свій центр зв'язку та логістики угрупування "Хезболла", що користується підтримкою Ірану, зазначає агентство.

В армійській прес-службі Ізраїлю відзначили, що "повідомлення про пошкодження ізраїльського літака або інших ізраїльських повітряних цілей не відповідають дійсності". Єдиною реакцією на їхній авіанальот, якщо вірити словам військових, був зафіксований запуск сирійської ракети земля-повітря у напрямку відкритої зони на Голанських висотах. Проте поки не ясно, чи досягла вона території Ізраїлю.

Читайте також: СБУ оголосила в розшук "прем'єр-міністра" ЛНР"

Нагадаємо, Росія завершила постачання до Сирії зенітно-ракетних комплексів С-300. Про це повідомив міністр оборони РФ Сергій Шойгу. За його словами, усього до Сирії доправлено 49 одиниць техніки: локатори підсвічування, основні системи визначення, машини управління і чотири пускові установки. Він також повідомив, що вже почалося навчання персоналу використанню ракет.

Раніше стало відомо, що сирійська урядова армія протягом двох тижнів отримає від Росії зенітний ракетний комплекс С-300 після того, як ППО країни збили літак радіоелектронної розвідки Іл-20. Такий комплекс здатний перехопити атаки з повітря на дальності в 250 кілометрів.

Нагадаємо, зв'язок з Іл-20 зник в 35 кілометрах від узбережжя Сирії. Літак РЕБ заходив на посадку на військову базу Хмеймім, в цей же час винищувачі F-16 ВПС Ізраїлю завдали ударів по сирії в провінції Латакія. Російський літак Іл-20 випадково збили з допомогою ППО урядових сил Сирії, яких у цей момент бомбили ВПС Ізраїлю. В результаті падіння літака загинуло 15 військових.

У Міноборони РФ заявили про те, що ізраїльські винищувачі не бачили Іл-20, який саме заходив на посадку, а також не попередили ЗС Росії в Сирії про підготовані удари, та пригрозили Ізраїлю "адекватними відповідними діями".

Ізраїль поклав всю відповідальність за збиття російського військового літака Іл-20 біля узбережжя сирійської провінції Латакія на режим Башара Асада. У збройних силах Ізраїлю вважають, що літак зазнав аварії через шкоду, завдану неточним і великим вогнем сил режиму Асада.