Ізраїль хоче посилити свою ПРО бойовими протиракетними лазерами - ЗМІ

15 грудня 04:45

Інформація щодо планів Міноборони Ізраїлю з'явилася після масованого ракетного удару бойовиків ХАМАС по території країни.

 

В Ізраїлі очолюване прем'єром країни міністерство оборони заявило, що має намір дати підприємствам оборонно-промислового комплексу країни замовлення на розробку та виготовлення бойових лазерних установок для захисту об'єктів від некерованих ракет і мінометних мін; на проект лазерної установки планується витратити не менше 800 тисяч доларів, повідомляє N+1 з посиланням на Breaking Defense, передає УНІАН.

Військові розраховують з допомогою нових комплексів знизити витрати на відбиття ракетних атак і скоротити час реагування на вже запущені ракети.

Інформація щодо планів Міноборони Ізраїлю з'явилася після масованого ракетного удару бойовиків ХАМАС по території країни - з сектора Газа по Ізраїлю було запущено кілька сотень ракет; для відбиття атаки використовувалися комплекси протиракетної оборони "Залізний купол" (Iron Dome), у яких не вийшло перехопити всі запущені ракети.

Батарея "Залізного купола" складається з центру управління, радіолокаційної станції і має три пускові установки по 20 протиракет Tamir в кожній. Завданням комплексу є перехоплення ракет з дальністю до 70 кілометрів, "Залізний купол" здатний визначати місце падіння боєприпасів противника і скасовувати команду на їхне знищення, якщо ті мають впасти у незаселеному районі. Вартість однієї протиракети Tamir становить близько ста тисяч доларів. На даний час на території Ізраїлю розгорнуті десять батарей "Залізного купола".

В оборонному відомстві Ізраїлю вважають, що лазерні комплекси протиракетної оборони могли б ефективно доповнити можливості батарей "Залізного купола", суттєво зменшивши час реагування на початок ракетного удару. Поки невідомі час початку розробки лазера, як і компанії, які будуть залучені до його створення. В Ізраїльському аерокосмічному агентстві заявляють, що вже мають напрацювання з бойових лазерів і озвучують терміни розгортання першого лазера в один рік.

Раніше міністерство оборони Ізраїлю вже замовляло розробку протиракетного лазера - у другій половині 1990-х і аж до першої половини 2000-х років в країні розроблялася бойова установка з хімічним лазером Nautilus THEL (Tactical High Energy Laser, тактичний високоенергетичний лазер). У цьому проекті брали участь і кілька американських компаній. Під час випробувань прототип комплексу успішно збив 28 реактивних снарядів системи залпового вогню "Катюша".

Проте в 2006 році Ізраїль закрив проект Nautilus THEL - офіційно через його потенційну небезпеку для навколишнього середовища, так як до складу комплексу входили кілька баків з хімічними речовинами, які використовувались в якості джерела енергії. Крім того, наявність таких баків робила лазерну установку технічно складною та маломаневровою.

Після закриття проекту військові зосередилися на розвитку ешелонованої системи протиракетної оборони з різними протиракетами. На даний час до складу системи протиракетної оборони Ізраїлю входять комплекси "Залізний купол", "Праща Давида" (david's Sling), "Стріла-2" та "Стріла-3" (Arrow). В цілому система забезпечує захист від ракет з дальністю польоту від 70 до 2000 кілометрів.

Нагадаємо, що обстріли з боку Гази почалися після того, як 11 листопада ізраїльські спеціальні сили під прикриттям увійшли в Газу і вчинили спробу захоплення одного з польових командирів бойовиків в секторі, який відповідає за будівництво підземних тунелів. Внаслідок перестрілки семеро бойовиків ХАМАС були ліквідовані, включаючи самого польового командира - Нуреддіна Саляма Барака. Також загинув ізраїльський полковник.

13 листопада Ізраїль і палестинський рух ХАМАС після дводенного обміну обстрілами домовилися про припинення вогню. Угоду було досягнуто за посередництва Єгипту.

Детальніше про ескалацію на кордоні сектору Газа та Ізраїлю читайте в матеріалі DT.UA "Масований ракетний удар з Гази по Ізраїлю: головне".