Іспанія вважає, що застосування Росією ракет у Сирії може призвести до небезпечних інцидентів

03 листопада 04:27

Міністр оборони Іспанії закликав РФ не атакувати збройні формування, які воюють проти "Ісламської держави".

 

Міністр оборони Іспанії Педро Моренес заявив, що використання Росією крилатих ракет для нанесення ударів по цілях в Сирії без попередніх консультацій з міжнародної антитерористичною коаліцією викликає серйозну стурбованість, бо може призвести до небезпечних інцидентів і викликати конфліктні ситуації.

"Використання таких озброєнь - це новий етап ескалації (конфлікту) в Сирії. Це змушує розвиватися події за дуже небезпечним сценарієм. Я глибоко стурбований у зв'язку з тим, що використання цих озброєнь не координувалося з нашою коаліцією. Це може створити нам складні проблеми, подібні інциденти або прорахунків", - сказав Моренес.

Він підкреслив, що РФ не повинна завдавати удари по тим збройним формуванням, які ведуть боротьбу проти "Ісламської держави".

"Важливо, щоб Росія також дотримувалася цього принципу, а не вела бойові дії проти угруповань, які самі воюють проти "Даіш" (арабський акронім ІД – прим. ред.). Військова операція в Сирії проти тих, хто не входить до "Ісламської держави", абсолютно неприйнятна і недоречна", -зазначив міністр оборони Іспанії.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".

Аналізуючи цілі Росії в Сирії, Віктор Каспрук у статті Сирійський "бікфордів шнур" Путіна DT.UA зазначає, що "путінська гра" полягає в тому, що йому зовсім не потрібна вся Сирія. Адже для повного контролю за її територією Російська Федерація не має ні військових, ні фінансових ресурсів.

А ось організація утворення на кшталт "Алавітської народної республіки" (на чолі зі збереженим Башаром Асадом), територія якого пролягатиме вздовж сирійського узбережжя Середземного моря, - та програма мінімум, до досягнення якої Кремль може докласти рештки всіх своїх сил.