"Ісламська держава" може бути причетна до атаки на Синайському півострові - ЗМІ

27 листопада 11:38

Атака влаштували після того, як силовики зірвали плани бойовиків атакувати розташування сил безпеки.

 

Бойовики "Ісламського держави" можуть бути причетні до нападу на мечеть на півночі Синайського півострова в Єгипті, у результаті якої загинули як мінімум 305 чоловік, Таким є попереднє розслідування атаки, пишуть росЗМІ, посилаючись на єгипетські газети.

"Проведене попереднє розслідування свідчить про те, що за цим нападом стоять терористи з "Ісламської держави". Атака на мирних жителів, які молилися була здійснена після того, як [силовиками] були зірвані ворожі плани бойовиків атакувати розташування сил безпеки", - сказано в повідомленні.

Як повідомляється, незважаючи на те, що офіційно досі ніхто не взяв відповідальність за подію, в Єгипті мало хто сумнівається, що за нападом стоїть угрупування "Ансар Бейт аль-Макдис" ("Прихильники Єрусалима"), яке присягнуло на вірність ІД і змінило після цього назву на "Вілайєт Сіна" ("Провінція Сінай"). Саме ця підпільна мережа причетна до більшості атак в Єгипті за останні роки.

Як наголошується, армія Єгипту спільно з МВС третій день не припиняє кампанію з пошуку і нейтралізації причетних до вилазки екстремістів. Операція проходить по трьох основних напрямках: в першу чергу, по лінії розвідки, спецслужб та карного розшуку, які займаються збором інформації про бойовиків та їх можливе місцезнаходження в пустельних районах Сіная. Активну допомогу їм надають місцеві племена. Раніше ця робота вже призвела до знищення кількох терористів і їх перевалочних баз, у тому числі в результаті ударів ВПС.

Як повідомлялося раніше, у п'ятницю, 24 листопада, в мечеті, розташованої в Рауде, яка знаходиться в 40 км від прикордонного з сектором Газа міста Ель-Аріш, в Єгипті, стався вибух під час традиційної молитви. Близько 30 бойовиків спочатку влаштували вибух всередині мечеті, а потім відкрили безладну стрілянину з автоматичної зброї по людях, які намагалися в паніці покинути місце події. Жертвами стали 305 осіб, в тому числі 27 дітей. Ще 128 осіб отримали поранення.

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі заявив про те, що атака не залишиться безкарною. Він додав, що Єгипет продовжить свою війну проти тероризму.