Ірландська партія звинувачує Мей в порушенні процедури Brexit

09 листопада 18:15

Партія виступає проти введення митного кордону в Ірландському морі.

 

Демократична юніоністська партія (ДЮП) Північної Ірландії звинуватила прем'єр-міністра Великої Британії Терезу Мей в порушенні її обіцянки не дозволити Північній Ірландії бути відокремленою від решти частини Сполученого Королівства після Brexit, пише видання The Times.

Лист прем'єр-міністра, що просочився в пресу, показує те, що уряд готовий дозволити Європейського Союзу проводити регулюючі перевірки товарів, що надходять в Північну Ірландію в рамках суперечливого плану "зворотного ходу". Він також передбачає, що остаточний план може включати в себе механізм введення митного кордону в Ірландському морі, якщо угода не зможе бути реалізована в масштабах всієї Великої Британії.

У ДЮПі стверджують, що згідно з листом прем'єра Мей, вона готується порушити дану обіцянку перед партією, турбуючись, що вона буде голосувати проти угоди щодо Brexit в парламенті. Семмі Вілсон, представник партії щодо Brexit, сказав: "З цього листа абсолютно ясно, що уряд прийняв рішення про план зворотного ходу щодо Північної Ірландії. Для нас це є порушенням обіцянки, яку було дано, що буде зроблено все, щоб ми не були відрізані від решти частини Сполученого Королівства".

Голова партії ДЮП Арлін Фостер заявила, що партія проти митного кордону в Ірландському морі, як і будь-якого іншого кордону.

"Абсолютно неприпустимо, що може бути прийнята угода, згідно з якою Північна Ірландія може підпадати під дію правил митного союзу або частин єдиного ринку, в той час як інша частина Великої Британії не буде", - підкреслила Фостер.

Зазначимо, що ЄС більше не очікує, що нова пропозиція Британії для встановлення ірландського кордону виправлять після Brexit, і учасники переговорів з обох сторін націлені на зменшення розбіжностей у прямих переговорах.

Раніше повідомлялося, що переговори з ЄС з приводу Brexit зайшли в глухий кут. Велика Британія загрожує вийти без підсумкової угоди, якщо лідери блоку не пом'якшать свою позицію щодо ірландського кордону і торгівлі. У свою чергу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС готовий до всіх можливих наслідків переговорів.

З-за Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, в тому числі головний парламентер по виходу Британії Девід Девіс і глава МЗС Борис Джонсон - прибічники "жорсткого" Brexit, у той час як прем'єр Тереза Мей воліла "м'який" вихід королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Мей представив свій план щодо Brexit, призначеного на 29 березня 2019 року. Мінфін Британії передбачив більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.