Іранці, іракці підтримують палестинців і відкидають "мирний план" Трампа

31 травня 13:43

Трамп має показати "мирний план" після закінчення Рамадана. Св'ященний для мусульман місяць закінчується 4 червня.

 

Десятки тисяч іранців, які відзначали в п'ятницю щорічний "День Кудса (Єрусалима)" в Ісламській Республіці, засудили план мирного врегулювання на Близькому Сході, який президент США Дональд Трамп назвав "угодою століття". Іранське державне телебачення повідомило, що спонсоровані державою марші були проведені в 950 місцях по всьому Ірану, і показували демонстрантів з плакатами з гаслами, такими як "Єрусалим - вічна столиця Палестини" і "Смерть Америці".

"Мирний план" Трампа полягає в тому, щоб стимулювати інвестиції арабських країн-донорів в Західний берег та у сектор Газа, перш ніж вирішувати складні політичні проблеми, що лежать в основі ізраїльсько-палестинського конфлікту. Палестинські чиновники вже відкинули такий план, вважаючи, що він буде сильно упередженим на користь Ізраїлю. В Ірані кажуть, що план не вдасться.

"Ні угоді століття", говорилося на транспаранті, який показали в державному ТБ Ірану, який також транслював марш на честь Дня Єрусалиму в столиці Іраку Багдаді. У місті пройшли тисячі бійців з великих шиїтських збройних угруповань, передає в п'ятницю агентство Reuters.

Відзначати День Кудса постановив аятолла Рухолла Хомейні - лідер іранської ісламської революції 1979 року. Свято проводиться в останню п'ятницю мусульманського місяця Рамадан.

Опозиція Ізраїлю є наріжним каменем очолюваного шиїтами Ірану. Тегеран підтримує палестинських і ліванських ісламістських бойовиків, які виступають проти миру з Ізраїлем. Іран не визнає Ізраїль як державу.

14 травня 2018 року, всупереч міжнародним протестам, в Єрусалимі відкрилося посольство США. Цей крок спровокував масові протести палестинців на кордоні сектора Гази та Ізраїлю. Для придушення протестувальників ізраїльські солдати застосували вогнепальну зброю. У результаті були вбиті 60 палестинців, більше 2770 осіб отримали поранення.

Держдепартамент анонсував відкриття посольства США у Єрусалимі 14 травня 2018 року, приурочивши його до 70-ї річниці утворення Держави Ізраїль. Згідно з планами Держдепартаменту, посол Девід Фрідман і частина персоналу спочатку розташуються у генеральному консульстві в районі Арнона на півдні Єрусалиму. До кінця 2019 року посольство переїде у нову будівлю.

2017 року президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.