Іран збільшив запаси збагаченого урану і створив нову ядерну загрозу

08 липня 17:04

Західні експерти кажуть, що Іран може створити ядерну зброю за кілька місяців.

 

У понеділок Іран пригрозив перезапустити дезактивовані центрифуги і збільшити збагачення урану до 20-процентної чистоти, як таке потенційне відхилення від угоди з Тегераном щодо ядерної програми 2015 року, від якого Сполучені Штати відмовився в минулому році.

Агентство Reuters пише, що погрози, висловлені представником іранського ядерного агентства, виходять далеко за межі невеликих кроків, які Іран зробив минулого тижня, щоб збільшити свої запаси матеріалу до меж, які були встановлені ядерною угодою.

Такі кроки Тегерана можуть викликати серйозні питання про те, чи є угода, спрямована на те, щоб заблокувати Ірану створення ядерної зброї, все ще життєздатною.

Ці дві загрози можуть звернути назад основні досягнення угоди, хоча Іран не згадав важливі подробиці про те, як далеко він може піти, щоб повернутися до статус-кво до укладення пакту, поки західні експерти вважали, що влада Ісламської республіки може створити бомбу протягом декількох місяців.

Представник організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камалванді підтвердив заяву про те, що Тегеран збагатив уран понад межі, встановленої в чистоті 3,67%, що становить 4,5%, повідомляє студентське інформаційне агентство ISNA.

Напруга між двома країнами посилилася у зв'язку з атаками проти нафтових танкерів у регіоні. 13 червня два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди. Державний секретар Майк Помпео поклав відповідальність за напад на танкери на Тегеран. Іран ці звинувачення відкидає.

Детальніше про конфлікт між США та Іраном читайте у матеріалі Віталія Федяніна "Міна в Затоці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".