Іран заявляє, що Британія може скоро звільнити нафтовий танкер

13 серпня 15:43

Британія планує звільнити такнер Grace 1 після обміну документами.

 

Влада Ірану заявила у вівторок про те, що Велика Британія може незабаром звільнити нафтовий танкер Grace 1, який загострив відносини між Тегераном і Заходом. Але джерело в уряді британської середземноморської території Гібралтар спростувало іранське повідомлення. 4 липня морські піхотинці в Гібралтарі захопили танкер за підозрою у порушенні європейських санкцій, танкер перевозив нафту в Сирії, передає агентство Reuters.

Тегеран заперечує, що його судно здійснювало якісь неналежні дії, і в помсту його Революційна гвардія захопила танкер Stena Impero під британським прапором в Ормузькій протоці 19 липня за "морські порушення".

Заступник глави іранської портової та морської організації Джаліл Есламі заявив, що Британія планує звільнити Grace 1 після обміну документами.

Іранське напівофіційне інформаційне агентство Fars з посиланням на владу Гібралтару заявило, що танкер буде звільнений до вечора у вівторок. Високопоставлене джерело в гібралтарському уряді спростувало цю інформацію.

Нагадаємо, 20 липня Іран захопив британський танкер в Ормузькій протоці. Танкер Stena Impero, на думку Тегерана, порушив міжнародні правила. У заяві йдеться, що судно захоплене разом з 23 членами екіпажу на борту і спрямоване на берег для перевірки.

4 серпня іранські військово-морські сили захопили ще один танкер. Згідно із заявою Тегерана, затримане судно йшло з вантажем контрабандної нафти.

Після серії атак і захоплень танкерів в Ормузькій протоці та Перській затоці Велика Британія ініціювала місію із захисту торгового судноплавства в цьому регіоні. У її складі в Сполученому Королівстві хочуть бачити Італію, Францію та Данію, розглядає можливість приєднання до неї і Німеччина.

4 липня морська піхота Великої Британії затримала іранський нафтовий танкер Grace-1 у водах Гібралтару, який йшов до Сирії на порушення міжнародних санкцій. Тегеран обіцяв вжити відповідні заходи.

9 липня іранські кораблі спробували захопити британський нафтовий танкер, що йшов у супроводі фрегата Montrose. У Тегерані спробу захоплення британського танкера заперечують.

У травні і червні США звинуватила Тегеран в атаках на танкери в Оманській і Перській затоках. Іран всі звинувачення відкидає. Докладніше читайте в матеріалі Віталія Федяніна "Міна в Затоці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".