Іран застеріг європейські війська від небезпеки на Близькому Сході

16 сiчня 12:49

Після того, як Сполучені Штати Америки ліквідували іранського генерала Касема Сулеймані, Іран заявив, що виходить із ядерної угоди.

 

Європейським військам загрожує небезпека, якщо Велика Британія, Німеччина та Франція запустять механізм врегулювання суперечки в ядерній угоді (Спільному всеосяжному плані дій). Це може призвести до нових санкцій проти Ірану, повідомив президент країни Хасан Рухані, передає EUobserver.

"Сьогодні американський солдат в небезпеці, завтра європейський солдат може бути в небезпеці", - заявив Рухані.

Нагадаємо, після того, як Сполучені Штати Америки ліквідували іранського генерала Касема Сулеймані, Іран заявив, що виходить із ядерної угоди.

Напередодні прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон з метою не дати Ірану отримати ядерну зброю закликав замінити іранську ядерну угоду 2015 року на новий "договір Трампа".

"Я не знаю, що пан Джонсон думає, коли говорить, що замість ядерної угоди ми повинні реалізувати план Трампа. Крім порушення міжнародних контрактів, що ще зробив Трамп?" - відповів Рухані.

Франція, Великобританія і Німеччина підтвердили 14 січня, що вони запустили механізм вирішення спору щодо іранської ядерної програми, при цьому країни ЄС відмовилися приєднуватися до кампанії США щодо тиску на Тегеран.

Європейські союзники Вашингтона намагалися не допустити руйнування ядерної угоди з тих пір, як Трамп вивів з неї США в 2018 році. У відповідності з угодою міжнародні санкції проти Ірану були скасовані в обмін на згоду Тегерана на стримування його ядерної програми.

Але Вашингтон ввів санкції, позбавивши Іран більшої частини економічних вигод. Іран відповів, поступово перевищуючи більшість обмежень, які він підписав в угоді. У цьому місяці вони заявили, що відмовляться від обмежень на виробництво збагаченого урану.

Згідно з механізмом, викладеним в угоді, ЄС буде інформувати інші сторони - Росію і Китай, а також сам Іран. Потім буде 15 днів для усунення розбіжностей, строк, на який може бути продовжений на основі консенсусу.

Цей процес може в кінцевому підсумку призвести до "повернення" - повторного введення санкцій згідно з попередніми резолюціями ООН.

Детальніше про те, як Іран впливає на внутрішньополітичний порядок денний США, читайте в статті Олега Бєлоколоса "Американо-іранський збройний мир" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".