Іран погрожує Британії захопленням танкера

05 липня 16:43

Напередодні влада заморської території Сполученого Королівства Гібралтару затримала іранський нафтовий танкер, який прямував до Сирії.

 

Іран вимагає від Великої Британії повернути затриманий в Гібралтарській протоці танкер, інакше він захопить танкер "у відповідь". Про це на своїй сторінці в Twitter написав один з лідерів Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Мохсена Резаї.

"Якщо іранський танкер не буде звільнено, обов'язок іранської влади – діяти аналогічно і захопити британський танкер", – підкреслив Мохсен Резаї.

Уряд Гібралтару заявив, що екіпаж на борту супертанкера Grace 1 опитують у якості свідків, а не підозрюваних у кримінальних справах, з метою встановлення характеру вантажу і його кінцевого пункту призначення.

Супертанкер Grace 1 затримали рано вранці в четвер поліцейські і митні органи Гібралтару за підтримки загону британських морських піхотинців, що є драматичним кроком, який може загострити конфронтацію між Заходом та Іраном. Влади заморської території Великої Британії вважає, що танкер Grace 1 віз сиру нафту на нафтопереробний завод Баніяс в Сирії, що є порушенням санкцій, запроваджених ЄС і США. Санкції Євросоюзу і США, введені в 2014 році, забороняють поставки нафти і нафтопродуктів режиму президента Башара Асада та закупівлі у нього нафти. Зокрема, дія санкцій розповсюджується і на компанію, якій належить сирійський НПЗ Баніяс.

Читайте також: Британія затримала танкер за підозрою в постачанні нафти до Сирії

Іспанія заявила, що Гібралтар затримав Grace 1 після запиту США до Великої Британії. За останні два місяці Вашингтон різко посилив санкції проти Тегерана з метою взагалі зупинити його експорт. Протистояння отримало військове вимірювання в останні тижні: Вашингтон звинувачує Іран у нападі на танкери в Перській затоці, а Іран збив американський безпілотник.