Іран відмовився від пропозиції Макрона обговорити ракетну програму

27 серпня 06:27

Тегеран вважає, що обговорення цієї теми закрито раз і назавжди.

 

Пропозиція президента Франції Еммануеля Макрона провести переговори щодо ракетної програми Ірану було відхилено представниками Тегерану, повідомляє у понеділок, 26 серпня, іранський телеканал Press TV з посиланням на власні джерела.

Джерело заявило телеканалу, що Іран чітко окреслив свою позицію з приводу ракетної програми – вона не є і не може бути темою для обговорення. Аналогічна доля спіткала пропозицію Макрона щодо проведення регіональних переговорів з цього питання.

Раніше на цьому тижні Макрон пропонував Євросоюзу або полегшити ті санкції проти Ірану, які ще існують поза ядерної угоди, або розробити механізм компенсації збитку, який наносять іранській економіці нові санкції США, щоб "дати можливість іранському народу жити краще", в обмін на повернення Тегерана до повного виконання договору.

У 2018 році США в односторонньому порядку вийшли з ядерної угоди та запровадили проти Ірану санкції. У відповідь Тегеран почав прискореними темпами відновлювати свою ядерну програму.

Німеччина, Франція та Британія припускають, що через посилений санкційний тиск США на Іран цінність ядерної угоди ризикує бути зведеною до нуля, оскільки чим сильніше Вашигтон тисне на Тегеран, тим більше положень "ядерної угоди" відкидає останній. У зв'язку з цим у трьох столицях поставили вимогу продовження діалогу щодо відновлення або переукладання ядерної угоди та висловили занепокоєння зростанням напруженості у регіоні Перської затоки.

Докладніше про проблеми з контролем над ядерними випробуваннями читайте у статті Олексія Їжака "Невидимі ядерні випробування" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".