Іран відгукнувся на повідомлення про нові ракети з Росії замість С-300: Це тільки слова

31 липня 15:15

Контракт на постачання Ісламській Республіці ракетних комплексів С-300 був підписаний в кінці 2007 року. Згідно з умовами угоди на загальну суму близько 800 мільйонів доларів, Росія повинна була поставити Ірану п'ять дивізіонів. Через три роки Рада безпеки ООН ввела нові санкції щодо Тегерана, в тому числі заборону на передачу сучасного озброєння.

 

Іран не обговорює з Росією постачання систем протиракетної і протилітакової оборони "Антей-2500" замість зенітних ракетних комплексів (ЗРК) С-300, угода щодо яких була скасована. Про це заявив посол Ірану в Москві Махмуд Реза Саджаді. Минулого тижня газета "Коммерсант" з посиланням на джерела у Кремлі повідомила, що російська влада готова запропонувати Ірану "Антей-2500", щоб врегулювати суперечку через контракти на постачання С-300.

"Що стосується комплексів "Антей-2500", то поки що це тільки слова. Ніяких домовленостей не досягнуто і ніяких переговорів не ведеться", - сказав іранський посол РИА Новости.

Контракт на постачання Ісламській Республіці ракетних комплексів С-300 був підписаний у кінці 2007 року. Згідно з умовами угоди на загальну суму близько 800 мільйонів доларів, Росія повинна була поставити Ірану п'ять дивізіонів. Через три роки Рада безпеки ООН ввела нові санкції щодо Тегерана, в тому числі заборону на передачу сучасного озброєння.

У 2010 році Дмитро Медвєдєв, який займав тоді посаду президента, підписав указ, що передбачав заборону на передачу Ірану С-300, бронетехніки, бойових літаків, вертольотів, кораблів. У відповідь Іран за зрив угоди подав у Міжнародний третейський суд Женеви позов на 4 мільярди доларів до "Рособоронекспорту".

Повідомлялося, що для врегулювання конфлікту Москва запропонувала Тегерану замість С-300 комплекс "Тор". Коли ж Іран назвав його невідповідним для своєї системи захисту, були запропоновані ЗРК "Антей-2500", що перевершують С-300 за характеристиками.

Оскільки тоді Москва не отримала відповіді, "Коммерсант" писав, що президент РФ Володимир Путін під час майбутнього візиту в серпні нібито збирається нагадати про пропозицію. Спростування цієї інформації не було, але очевидно, що поки ця тема з іранською владою не обговорювалася. !zn

Читайте також:

ЗМІ: Вибух знищив головний ядерний об'єкт Ірану

Західні ЗМІ: Іран активізував "план Б" ядерної програми

МАГАТЕ знайшло в Ірану 167 кг урану, готового для ядерної бомби

В Ірані виявили захований в горі раніше невідомий ядерний об'єкт