Іран про мирний план Трампа: Єрусалим не продається

31 травня 15:59

Перед цим Заріф заявляв, що США не зможуть віддати Єрусалим, Ізраїль не зможе його отримати.

 

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф заявив про те, що Єрусалим "не продається". Так в День Кудса (Єрусалиму) глава дипломатії Ісламської республіки прокоментував можливий "мирний план" президента США Дональда Трампа з врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту, що глава Білого дому називає "угодою століття".

"Єрусалим не продається... На жаль, невелика кількість арабських правителів вважають, що якщо вони вишикуються в ряд разом з [прем'єром Ізраїлю Біньяміном] Нетаньяху, він зможе затвердити свої амбіції. Нетаньяху не зміг захистити свою сутність, незважаючи на його [систему ПРО] "Залізний Купол", як він зможе захистити цих правителів?" - написав Заріф в Twitter.

Перед цим Заріф заявляв, що США не зможуть віддати Єрусалим, а Ізраїль не зможе його отримати.

"Єрусалим належить Палестині і палестинцям: історія показує, що той, хто ігнорує це, приречений на ганебну невдачу. Іран стоїть разом з Палестиною", - писав Зариф 29 травня.

Відзначати День Кудса постановив аятолла Рухолла Хомейні - лідер іранської ісламської революції 1979 року. Свято проводиться в останню п'ятницю мусульманського місяця Рамадан. Опозиція Ізраїлю є наріжним каменем очолюваного шиїтами Ірану. Тегеран підтримує палестинських і ліванських ісламістських бойовиків, які виступають проти миру з Ізраїлем. Іран не визнає Ізраїль як державу.

"Мирний план" Трампа полягає в тому, щоб стимулювати інвестиції арабських країн-донорів в Західний берег та у сектор Газа, перш ніж вирішувати складні політичні проблеми, що лежать в основі ізраїльсько-палестинського конфлікту. Палестинські чиновники вже відкинули такий план, вважаючи, що він буде сильно упередженим на користь Ізраїлю. В Ірані кажуть, що план не вдасться.

14 травня 2018 року, всупереч міжнародним протестам, в Єрусалимі відкрилося посольство США. Цей крок спровокував масові протести палестинців на кордоні сектора Гази та Ізраїлю. Для придушення протестувальників ізраїльські солдати застосували вогнепальну зброю. У результаті були вбиті 60 палестинців, більше 2770 осіб отримали поранення.

Держдепартамент анонсував відкриття посольства США у Єрусалимі 14 травня 2018 року, приурочивши його до 70-ї річниці утворення Держави Ізраїль. Згідно з планами Держдепартаменту, посол Девід Фрідман і частина персоналу спочатку розташуються у генеральному консульстві в районі Арнона на півдні Єрусалиму. До кінця 2019 року посольство переїде у нову будівлю.

2017 року президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.