Іран пообіцяв США та їхнім союзникам "історичну відповідь" на будь-який акт агресії

22 червня 22:50

В МЗС Ірану схвалили знищення американського безпілотника і заявили про готовність Тегерана протистояти будь-яким загрозам.

 

Іран пообіцяв США та їхнім союзникам негайну реакцію на будь-який агресивний акт щодо Тегерана; спікер Генерального штабу Збройних сил, бригадний генерал Абольфази Шекарчи, заявив у суботу, 22 червня, що будь-який акт агресії на адресу Тегерана негайно викличе "історичну відповідь", повідомляє Радіо Свобода.

"Військова помилка з боку ворога, особливо з боку США і їх регіональних союзників, буде дорівнювати підпалу порохової бочки, на якій сидять США зі своїми інтересами, і кине у вогонь весь регіон", – заявив він іранському інформаційному агентству "Таснім", яке працює в інтересах Корпусу вартових ісламської революції.

Це ж агентство процитувало представника міністерства закордонних справ Ірану Аббаса Мусаві, який схвалив знищення американського БПЛА і заявив, що Іран готовий протистояти будь-яким загрозам і не потерпить порушення своєї територіальної цілісності.

20 червня Іран збив американський безпілотник. За іранською версією подій, безпілотник RQ-4 Global Hawk був збитий Корпусом вартових ісламської революції в повітряному просторі провінції Хормозган на півдні країни, поблизу Ормузської протоки. Американський чиновник стверджує, що мова йде про безпілотник MQ-4C Triton, який летів над Ормузькою протокою. Представник Центрального командування збройних сил США капітан ВМС Білл Урбан сказав: "Американські літальні апарати сьогодні в іранському повітряному просторі не працювали".

Американські військові заявили, що Іран також намагався збити американський безпілотник минулого тижня.

Напруга між двома країнами посилилася у зв'язку з атаками проти нафтових танкерів у регіоні. 13 червня два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди. Державний секретар Майк Помпео поклав відповідальність за напад на танкери на Тегеран. Іран ці звинувачення відкидає.