Іран і "шістка" погодили історичну ядерну угоду

14 липня 13:07

Сторони досягли компромісу не без поступок з обох сторін.

 

Ірану і шести великим світовим державам вдалося у вівторок узгодити історичну угоду з іранської ядерної програми (ІЯП), переговори щодо якої різної інтенсивності проходили більш ніж десятиліття.

"Вся важка робота окупилася, і ми уклали угоду. Бог благословить наш народ", - цитує Reuters іранського дипломата.

Як відзначає "Інтерфакс" з посиланням на проект документа, Іран приймає на себе зобов'язання "ні при яких умовах не прагнути до володіння, розробки та отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї".

Ядерна угода передбачає обмеження Ірану на збагачення урану строком на вісім років.

"Довгостроковий план дій передбачає узгоджені певні обмеження на збагачення урану і пов'язані з збагаченням урану дії, включаючи певні обмеження на дослідження та розробку протягом перших восьми років", - йдеться в тексті документа.

В подальшому Іран має право на поступовий перехід до наступних програм по збагаченню урану, але виключно в мирних цілях, зазначається в угоді.

У той же час, угода не передбачає закриття жодного ядерного об'єкта Ірану, повідомляють іранські ЗМІ.

Крім того, за їхніми даними, Тегеран отримає можливість "продовжити дослідження і розробку нових моделей центрифуг зі збагачення урану. Як зазначає "Інтерфакс", якщо документ буде прийнятий в такому вигляді, мова буде йти про значну поступку Ірану з боку "шістки", так як довгий час це питання було одним з каменів спотикання на переговорах.

Іран, у свою чергу, погодився на продовження санкцій щодо збройового ембарго ООН на 5 років з моменту укладання угоди, а також на заборону поставок ракетної зброї на 8 років. Також сторони погодили механізм відновлення санкцій відносно Ірану у строк 65 днів, якщо Іраном буде порушено угоду, зазначає Reuters.

У цілому, угода спрямована на обмеження та поступове скасування санкцій щодо Ірану в обмін на обмеження масштабів ядерної програми Ірану і допуск до її моніторингу з боку інших країн.

Як відзначає Reuters, угода стане приводом до трансформації всього Близького Сходу. Зокрема, Ізраїль вже назвав угоду з Іраном "історичним падінням" Заходу перед Іраном. Для Ірану зняття санкцій принесе різкий економічний "стрибок" країни, який раніше стримували обмеження на поставки іранської нафти західним країнам. Від ембарго також страждав імпорт продукції.

Як уже повідомлялося, позитивні повідомлення про досягнення угоди вже обрушають ціни на нафту на очікуваннях повернення на глобальний ринок такого гравця як Іран, що значно збільшити пропозицію.

Також досягнення угоди стане політичною перемогою як для президента США Барака Обами, так і президента Ірану Хасана Рухані, прагматичного лідера, який прийшов до влади у 2013 році, що значно сприяло активізації переговорів для зниження економічної ізоляції 77-мільйонної країни, додає Reuters.

Напередодні стали відомі подробиці угоди щодо ядерної програми Ірану. Іран і "шістка" міжнародних посередників (Великобританія, Німеччина, Китай, Франція, Росія, США) досягли угоди про те, що інспектори ООН отримають доступ до всіх іранських об'єктах, в тому числі й військовим, де потенційно може вестися розробка ядерної зброї. Дане питання було ще одним каменем спотикання у досягненні угоди. Так, раніше парламент Ірану схвалив закон про заборону доступу інспекції на військові об'єкти.

У той же час, заблокувати угоду ще можуть в Конгресі США, де її різко критикували.

Читайте також: "Нафтогаз" винен "Укргазвидобуванню" 4,8 млрд грн за отриманий газ

Укладення угоди з Іраном повинно було відбутися ще 30 червня, однак було відкладено через "великі розбіжності", як говорили дипломати. Тоді дедлайн був перенесений на 7 липня, потім - на 10-е, потім - на 13-е.

Іран був викритий у розробці ядерної програми ще в 2002 році. За підозри у розробці ядерних технологій на Іран були накладені санкції ООН, США і Євросоюзу. Активна фаза переговорів щодо ядерної програми у форматі "шістки" (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Росія, Китай) плюс Іран велися з 2013 року.

Детальніше про переговори з Іраном читайте в матеріалі "Дзеркала Тижня. Україна" Іранський X-фактор.