Ірак повідомив про успішні переговори з Туреччиною щодо виведення військ

09 грудня 07:41

Багдад не став піднімати питання про виведення турецьких військ в Радбезі ООН.

 

Постійний представник Іраку при ООН Алі аль-Хакім повідомив, що на даний момент ведуться переговори з Туреччиною щодо відведення турецьких військ з іракської території.

"Ми вирішуємо цю проблему на двосторонній основі між Багдадом і Анкарою", - сказав аль-Хакім, зазначивши, що переговори йдуть "надзвичайно успішно".

Він додав, що, хоча раніше визначений Іраком термін для виведення турецьких військ з її території минув, Багдад не піднімав це питання в Раді Безпеки ООН, про що попереджав раніше.

8 грудня аль Абаді наказав привести ВПС Іраку в стан підвищеної боєготовності на тлі участі турецьких військ на півночі країни.

Раніше Туреччина відмовилася виводити свої війська з Іраку.

Нагадаємо, в неділю, 6 грудня Туреччина відмовилася від додаткової відправки військових до Іраку. Таке рішення було прийнято після того, як Багдад повідомив про свій намір звернутися до РБ ООН з протестом проти порушення суверенітету Іраку.

"Збройні сили Туреччини, що знаходяться поруч з Мосулом, вторглися в країну без згоди, і вони повинні негайно піти", − заявив прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль Абаді.

4 грудня стало відомо про те, що Туреччина направила 150 військових в район біля міста Мосул на півночі Іраку для навчання повстанців, які воюють з "Ісламським державою". Разом з живою силою в район дислокації відправлено приблизно 20-25 танків.

Пізніше агентство Reuters з посиланням на джерело в оборонних колах США повідомило, що ініціатива Туреччини не відноситься до дій коаліції, очолюваної США. Разом з тим, коаліція була попереджена про те, що турецькі військові направлені в регіон.