Інші країни, що постраждали через агресію РФ проти України, не звернулися в МКС — експерт

29 вересня 14:46

Ні Нідерланди, ні будь-яка інша держава, чиї громадяни загинули у збитому Боїнгу рейсу MH17, не звернулися в Суд для розслідування цього злочину.

 

Чому ж інші країни, які також постраждали внаслідок агресії РФ проти України, не звернулися до Міжнародного кримінального суду? Ні Нідерланди, ані жодна інша держава, чиї громадяни загинули в збитому Боїнгу рейсу MH17, не звернулися до Суду для розслідування цього злочину. А тим часом дві з цих держав - Нідерланди і Австралія - Римський статут ратифікували. Ба більше, міністр юстиції Нідерландів Іво Општелтен через 13 днів після загибелі Боїнга MH17 у письмовому зверненні до свого парламенту заявив, що Нідерланди не подаватимуть заяви до МКС, бо цей Суд - остання гавань для країн, які визнають, що вони неспроможні або ухиляються від розслідування злочинів, і що малоймовірно, що країни, чиї громадяни загинули в Боїнгу MH17, не зможуть чи не захочуть вести власне розслідування та здійснювати кримінальне переслідування винних у теракті з MH17. А в нідерландських ЗМІ наголошувалося: якщо буде доведено, що цивільний літак було збито ненавмисно, МКС не визнає це воєнним злочином згідно з відповідною статтею Римського статуту. І це твердження справді відповідає змісту Статуту.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Чебаненко, експерт Українського інституту майбутнього. За його словами, у Нідерландах наголошують, що юрисдикція нідерландського кримінального законодавства поширюється на воєнні злочини, і держава може самостійно переслідувати і притягати до відповідальности підозрюваних - громадян інших країн, спираючись на Женевські конвенції про захист жертв війни.

"Тим часом ні Малайзія, ні Бельгія - країни, чиї громадяни також загинули в MH17, - не кинулися ратифікувати підписаний ними колись Римський статут або, як Україна, подавати відповідні заяви, щоб передати під юрисдикцію МКС розслідування. Навпаки, Малайзія відкликала свій підпис під Римським статутом у березні 2019 року, пояснивши це загрозою втратити національний суверенітет, - зазначає експерт. - 2015 року Малайзія звернулася до Ради безпеки ООН із клопотанням запровадити спеціяльний воєнний трибунал для розслідування теракту з Боїнгом MH17, аналогічно трибуналу щодо колишньої Югославії. Причина - Спільна слідча група (Joint Investigation Team - JIT), до складу якої входять прокурори й слідчі з Нідерландів, України, Австралії, Малайзії та Бельгії і яка вже п'ять років веде слідство щодо збитого MH17, дійшла висновку, що трибунал під егідою ООН був би найліпшим варіянтом розслідування, бо це дало би шанс змусити Росію, чия задіяність у справі MH17 є критичною, до взаємодії".

Однак, за словами автора, Росія - хто б сумнівався - ветувала згоду на це клопотання. Дивує, що ані Малайзія, ані інші держави не звернулися з клопотанням виключити Росію (згідно зі статтею 27 Статуту ООН) з голосування щодо цього питання як задіяну сторону. Це ще більше дивує в контексті того, що саме Австралія головувала в Раді Безпеки ООН на момент катастрофи Боїнга MH17.

Детальніше про проблеми з розглядом МКС злочинів проти України читайте у статті Олександра Чебаненка "Римський статут - пастка для України" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".