Індія має намір відмовитися від придбання американських безпілотників

31 липня 00:52

Причинами відмови стали висока вартість контракту та інцидент у Перській затоці – коли іранці порівняно легко збили американський БПЛА RQ-4 Global Hawk.

 

Міністерство оборони Індії планує повністю відмовитися від придбання американських розвідувальних і ударних безпілотних літальних апаратів після того, як збройні сили Ірану несподівано просто збили безпілотник США RQ-4 Global Hawk над Перською затокою, повідомляє індійське видання Hindustan Times.

"Звістка про те, що іранці змогли вразити розвідувальний дрон США над Перською затокою, призвела до перегляду Міноборони та ВПС країни питання придбання американських розвідувальних і ударних безпілотників через їхню вартість та невпевненість у їхній невразливості", – пише видання.

Наголошується, що тиск США на Делі з метою примусити Індію придбати американські БПЛА увінчалося успіхом – індійські військові прийняли рішення придбати в США 30 БПЛА на загальну суму близько шести млрд доларів. У пакет замовлення повинні були увійти 20 ударних безпілотників Predator-B (по 10 для армії і військово-повітряних сил) і 10 розвідувальних RQ-4 Global Hawk (або інших БПЛА) для військово-морських сил Індії.

До речі, саме висока вартість контракту стала ще однією причиною, завдяки якій міноборони Індії з легкою душею відмовляється від американських БПЛА. Індійські військові вказують, що ціна одного БПЛА без обладнання становить 100 млн доларів, у таку ж суму обійдеться озброєння та обладнання дрона. Підсумкова вартість машини становить близько 200 млн доларів

"Це дорожче багатоцільового винищувача Rafale з комплектом ракет! У такому разі ВПС Індії віддадуть перевагу придбанню багатоцільових винищувачів з ракетами "повітря-повітря" великої дальності", – зазначили в міноборони країни.

Нагадаємо, раніше Міг-21 індійських ВПС фактично поховав контракт на придбання Індією американських винищувачів F-16, після того, як у повітряному бою з ВПС Пакистану збив F-16 американського виробництва. Після того, як морально застарілий радянський винищувач збив один з кращих літаків американського виробництва ракетою, що виробляється з 60-х років минулого століття, в Індії задумалися про необхідність придбання F-16 у США, що стало серйозним ударом по інтересам американського ВПК у цій країні.

20 червня Іран збив американський безпілотник. За іранською версією подій, безпілотник RQ-4 Global Hawk був збитий Корпусом вартових ісламської революції в повітряному просторі провінції Хормозган на півдні країни, поблизу Ормузської протоки. Американський чиновник стверджує, що мова йде про безпілотник MQ-4C Triton, який летів над Ормузькою протокою. Представник Центрального командування збройних сил США капітан ВМС Білл Урбан сказав: "Американські літальні апарати сьогодні в іранському повітряному просторі не працювали".