Імпічмент Трампа: Перрі відмовляється давати свідчення у закритому режимі

02 листопада 11:00

Рік Перрі повинен виступити на слуханнях у Конгресі 6 листопада.

 

Міністр енергетики США Рік Перрі відмовляється давати свідчення у закритому режимі конгресменам в Палаті представників у справі про імпічмент президента Дональда Трампа. Про це заявила прессекретарка Міністерства енергетики Шейлін Хайнс, передає Reuters.

"Міністр не візьме участі в таємному розслідуванні у "зоряній палаті", де заборонено бути присутнім адвокату органу", - заявила Хайнс.

Вона зазначила, що якщо комітет зацікавлений в серйозному розгляді, він може направити міністру запрошення взяти участь у відкритому слуханні, на якому може бути присутнім адвокат міністерства і американський народ.

Раніше Рік Перрі заявив, що йде у відставку. Про відставку Перрі стало відомо під час поїздки Трампа в Техас. Після повернення до Вашингтона президент заявив журналістам, що прийняв відставку Перрі. Він похвалив міністра і заявив, що вже майже знайшов йому заміну.

Bloomberg відзначає, що Перрі запланував свою відставку ще до скандалу навколо імпічменту Трампа на тлі його розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, що 3 жовтня конгресмени допитали Курта Волкера. Колишній спецпредставник Держдепартаменту США по Україні протягом 10 годин в закритому режимі відповідав на їхні питання.

11 жовтня свідчення дала Марі Йованович. Вона заявила, що її достроково відкликали з посади посла США в Україні під тиском Трампа.

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор підтвердив, що оточення Трампа намагалося отримати компромат на Джо Байдена в обмін на військову допомогу Україні.

31 жовтня Палата представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу. Резолюцію підтримали 232 конгресмени, 196 – голосували проти.

Детальніше про ситуацію читайте у статті Олександра Хари "Імпічмент. Майже офіційно" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".