Хорватія назвала пріоритети свого першого головування в Раді Європи

16 лютого 18:28

Програма отримала назву "Сильна Європа у світі, повному викликів".

 

Прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович назвав головні завдання країни під час головування у Раді Європи. За його словами, чотири блоки пріоритетів хорватського президентства відповідають цілям ЄС.

"Чотири основні блоки пріоритетів хорватського президентства відповідають цілям, які стоять перед ЄС – бути Європою, яка розвивається; Європою, яка поєднує; Європою, яка захищає; Європою, яка є впливовою", - наголосив Пленкович у виступі на Мюнхенській безпековій конференції.

Прем'єр перелічив ці блоки: верховенство права, взаємна довіра, цілісність території і штучний інтелект. Він сподівається, що ці напрями будуть схвалені Європейською Радою в березні, наголошує "Укрінформ"

Багато уваги Пленкович приділив болючому для Європи питанню нелегальної міграції: вказав на необхідність більш структурованого управління міграцією та посилення контролю за усіма, хто потрапляє на територію ЄС, в Шенгенський простір. На його думку, це посилить взаємну довіру між європейськими країнами, у яких є "міграційна диспропорція".

Хорватський прем'єр пообіцяв допомогти країнам на півдні Європи, на які припадає великий потік нелегалів, захистити їх кордони. У квітні в Хорватії планується проведення конференції з цієї тематики.

Пріоритетом ЄС за хорватського президентства залишиться й політика розширення, оскільки це є "геостратегічною інвестицією". На членство у блоці можуть розраховувати країни Західних Балкан.

Саміт ЄС-Західні Балкани запланований 7 травня в Загребі. А вже у червні Хорватія проведе конференції у рамках Східного партнерства.

Головним своїм завданням Хорватія бачить повернення громадянам відчуття безпеки, серйозно підірваного безпрецедентною міграцією, терактами, кібератаками та гібридними загрозами, на які були багаті останні п'ять років.

Нагадаємо, 1 січня Хорватія вперше розпочала головування у РЄ. Прем'єр-міністр Пленкович очолюватиме Раду ЄС протягом шістьох місяців, після головування перейде до Німеччини.

Раніше Євросоюз схвалив програму хорватського головування під девізом "Сильна Європа у світі, повному викликів".